Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Od 3. aprila 2019. novi propisi za nove vozače
Od 3. aprila 2019. novi propisi za nove vozače
Od 3. aprila 2019. novi propisi za nove vozače

Od 3. aprila 2019. novi propisi za nove vozače

Novi propisi za sticanje vozačke dozvole važiće od 3. aprila 2019, a najvažniji je da će trajanje probne vozačke dozvole iznosti dve do četiri godine.

Status početnika važiće dve do četiri godine za sve koji budu položili vožnju posle 3. aprila 2019. ali to će biti samo jedno od ograničenja koja propisuje Zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije, podsećaju Večernje novosti.

Ukoliko posle ovog datuma položite vozački sa 18 godina, dobijate probnu vozačku dozvolu koju možete da zamenite tek sa navršenom 21 godinom života (probna dozvola može da se dobije i sa 17 godina, a u tom slučaju ona važi čak četiri godine).

Za one, nešto starije vozače početnike primenje se drugo pravilo – trajnu vozačku dobijaju posle dve godine „sticanja iskustva“.

To u praksi znači da će i osoba sa, recimo, 35 godina života morati da dve godine „usavršava znanje“ po strožim propisima, do sticanja „prave“ dozvole za vožnju.

Zato i ne čudi ogromna navala na auto-škole mladih kandidata koji pokušavaju da pre 3. aprila dođu do vozačke dozvole.

„Po ranijem zakonu probna vozačka dozvola je važila godinu“, objašnjava Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije.

„Ali, zbog hroničnog manjka ispitivača ni kandidati koji su završili teoretsku obuku u novembru nisu sigurni da će do 3. aprila dobiti priliku da polažu praktični deo nastave“.

Novi propisi za nijansu drugačiji za nove ali starije vozače

Zašto svi pokušavaju da dođu do vozačke pre 3. aprila je sasvim jasno kada se uzmu u obzir brojna ograničenja koja propisuje ZOBS.

Naime, po članu 182. ZOBS vozač sa probnom vozačkom dozvolom može da upravlja vozilom samo uz prisustvo osobe koja ima najmanje pet godina vozačkog iskustva.

Pri tome u vozilu ne sme da bude više od tri osobe računajući i „supervizora“ uz čije prisutvo jedino sme da vozi.

Srećom po buduće vozače starijih leta, ovo se odnosi samo na maloletnike. Stariji od 21 godine će moći da voze i sami.

Ipak, automobil za čijim upravljačem se nalaze ne sme da ima više od 80 kilovata (108,76 konjskih snaga), pri čemu ne sme da se nalazi u saobraćaju između 23.00 i 6.00! I to važi za sve.

Zakonodavac je ovde, računajući da će početnici voziti „porodični auto“, napravio mali ustupak vozačima sa probnom dozvolom, pa će oni moće da voze i „jači“ auto od 80 kilovata u prisustvu člana porodice koji ima vozačku dozvolu najmanje pet godina.

„Da ovo nije urađeno mladi vozači ne bi mogli, na primer, da voze očev automobil koji ima više od 109 ‘konja'“, objašnjava analitičar automobilskog tržišta Dragan Škrnjić.

To je dobra vest i za uvoznike automobila jer sada je, zbog turbo ere, teško naći automobil sa malo konjskih snaga iako su u pitanju motori sa tri cilindra, dakle smanjene radne zapremine.

Opšta tolerancija na količinu alkohola u krvi od 0,3 promila ne važi za vozače sa probnom dozvolom. Oni se tretiraju kao profesionalni vozači – za njih važi „nulta tolerancija“.

Za ovu kategoriju vozača važi i „izuzeće od ograničenja maksimalne dozvoljene brzine na putevima“.

Tako, na autoputu ne smeju da voze brže od 110 km na čas, na moto-putu od 90, a na svim ostalim smeju da razviju maksimalnu brzinu koja ne prelazi 90 odsto od zakonski dozvoljene (u gradu to znači 45 km/h).

Takođe, vozač sa probnom dozvolom ne sme da telefonira u toku vožnje, čak ni uz pomoć „hends-fri“ uređaja!

Dakle…

Novi propisi za vozače sa probnom vozačkom dozvolom

• Probna vozačka traje do navršene 21. godine za mlađe od 19 godina.

• Maksimalna brzina na auto-putu je 110 km na čas, a na ostalim 90 odsto od zakonski dozvoljene.

• Probna vozačka, za starije od 19 godina, važi dve godine.

• Zabranjeno je upravljanje automobilom između 23.00 i 6.00.

• Maloletni vozački moraju da imaju „supervizora“ sa pet godina iskustva.

• Zabranjeno je telefoniranje iz automobila čak i sa „hend-fri“ uređajima.

• Automobil kojim upravljaju ne sme da ima više od 80 kilovata ukoliko se ne vozi u prisustvu člana porodice sa pet godina vozačkog iskustva.

• Važi „nulta tolerancija“ za alkohol.