Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Spidizam, trend kojem treba odoleti
Prepoznajte spidizam i formirajte odnos prema njemu
Prepoznajte spidizam i formirajte odnos prema njemu

Spidizam, trend kojem treba odoleti

U nizu novih pojava i pripadajućih im termina, jedan od onih koji se u poslednje vreme pojavljuje je – spidizam. Ako znate bar malo engleski jezik, može da vam bude jasno o čemu se radi.

Sama reč ne zvuči obećavajuće za lepše dane u Beogradu. Spidizam (speedism) nam stiže iz obrazovnog sistema i označava dugo održavano (pogrešno) uverenje da je u učenju brže – istovremeno i bolje. Tokom poslednjih decenija, naime, promovisana je ideja da učenici treba da usvajaju znanja što brže, i da je u prednosti onaj ko to baš tako čini. Istina je, međutim složenija. Kvalitet je na strani individualizovanog pristupa i modela vođenja i usmeravanja. Deca nisu među sobom jednaka po nekim važnim psihološkim osobinama, pa tempo koji odgovara jednima kod drugih može da proizvede loš rezultat.

Pritisak usklađivanja sa sve većim brzinama ogroman je u našoj civilizaciji – ono što su nekada bili brzi automobili danas je brzi internet i uređaji koji mogu da ga prate. Trka je u toku na svim nivoima – ko zaostane, može da „izgubi kontakt“ ili ispadne, figurativno ili bukvalno.

Brzo mišljenje i donošenje odluka u složenim situacijama postalo je imperativ ličnog i poslovnog uspeha. Ubrzavanje kompjuterskih operacija pokazalo nam je koliko daleko mašine (ne i ljudi!) mogu da stignu. Najveća opasnost je što su se oko ovih, u suštini veštački stvorenih pojava, formirale nove vrednosti u društvu – neprimerene čoveku. Spidizam kao ekstremna pojava samo je jedna od njih.

Haste makes waste – što je brzo to je kuso

Na drugoj strani modernog sveta, koji je u konstantnom u ubrzavanju, nalazi se – narodna mudrost.

Srpska poslovica, na primer, kaže – „Što je brzo – to je kuso“.

Nije ova izreka, bez obzira iz kojeg vremena dolazi, nastala i održala se uzalud. Iako nisu raspolagali znanjima i alatima savremene statistike, naši stari su svoje generacijsko iskustvo sigurno zasnovali na daleko većem uzorku i zastupljenosti pojave od današnjih univerzitetskih timova.

Ukoliko ne verujete Srbima, poslušajte druge narode – svi imaju slične pouke. „Haste makes waste“ na engleskom, bukvalno znači „žurba stvara gubitke“, na šta bi ljubitelje trke za brzinom trebalo podsetiti.

***

Brži u mišljenju, snalaženju, odlučivanju, učenju… nisu pametniji, ni srećniji, a u krajnjem ishodu ni uspešniji. Spidizam kao pojavu treba identifikovati i o njoj razmisliti realno. Ukoliko pripadate onoj grupi ljudi koji nemaju urođene i stečene osobine brzog prilagođavanja, ne očajavajte. Sledite svoj tempo, i ne dozvolite da vas pritisak da ubrzate uznemiri.

(danubeogradu.rs)