Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Ministarstvo zdravlja: Korona virus i u Srbiji
Ministarstvo zdravlja: Korona virus i u Srbiji (foto: Michal Jarmoluk / Pixabay)
Ministarstvo zdravlja: Korona virus COVID-19 u Srbiji (foto: Michal Jarmoluk / Pixabay)

Ministarstvo zdravlja: Korona virus i u Srbiji

Korona virus je registrovan i u Srbiji, potvrdio je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare.

U Republici Srbiji registrovan je prvi pacijent koji je oboleo od COVID-19. Oboleo je muškarac (star 43 godine), koji je u stabilnom opštem stanju. Epidemiološka situacija u Republici Srbiji je pod kontrolom, preduzete su sve neophodne mere.

Kako prenosi Domino magazin, muškarac iz Subotice je prva osoba obolela od korona virusa u našoj zemlji.

Ministar Lončar je apelovao na građane da se pridržavaju mera, pre svega da se peru ruke, i još jednom poručio da nema mesta ni za kakvu paniku.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je bitno da je prvi slučaj registrovan.

– Mislio sam da će prvi slučaj biti u Beogradu, ali nije tako. Sistem funkcioniše, pacijent se sam javio sa tegobama i urađeno je prvo ispitivanje – izjavio je Kon.

Korona virus – mere zaštite

Od 24. februara 2020. godine u Republici Srbiji se primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Područjem intenzivne transmisije virusa se smatraju države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije.

U ovom trenutku područjima intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 smatraju se: NR Kina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Koreja (Južna Koreja), Singapur, Japan, Iran i Italija (posebno severna Italija).

Putnike koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, molimo da se jave telefonom na broj 064/8945-235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

Dodatne informacije možete dobiti na zvaničnoj prezentaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ na OVOM LINKU.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.