Izdvajamo
Naslovna » Blog » Zlatiborka u Beogradu » Hleb, običan, najobičniji, od belog brašna
Zlatiborka u Beogradu - recepti: hleb (foto: Dunja Filipović)
Zlatiborka u Beogradu - recepti: hleb (foto: Dunja Filipović)

Hleb, običan, najobičniji, od belog brašna

Hleb. Ima ga u prodavnicama ovih dana bez obzira na vanredno stanje, al‘ šta fali da znamo kako da ga napravimo sami? A šta će vam biti potrebno za hleb?

Sastojci

  • 1 kg belog brašna,
  • oko 2 šolje tople vode,
  • kvasac,
  • malo praška za pecivo,
  • so (po ukusu),
  • šećer (1 kašičica),
  • ulje (1 kašika).

Hleb – spremanje

Zlatiborka u Beogradu - recepti: hleb (foto: Dunja Filipović)
Foto: Dunja Filipović

Važno: ako koristite suvi kvasac, sipajte ga direktno u brašno. Ako koristite sveži kvasac, stavite ga u šolju mlake vode, uz dodatak malo soli i šećera, pustite da malo naraste, pa ga onda dodajte brašnu.

Takođe važno: u posudu za mešanje prvo stavite suve sastojke, pa ih rukom dobro izmešajte. Počnite da dodajete po malo vode i sve vreme gnjavite testo rukom. Testo treba dugo mesiti, da smeša postane sasvim ujednačena. Kad se odvaja od prstiju, spremno je da se pusti da narasta…

Pokrijte posudu sa testom i ostavite da naraste.

Čim testo naraste, istresite ga na dasku ili sto koji ste posuli brašnom, pa premesite. Ostavite da odstoji desetak minuta, pa ponovo premesite. Uradite ovo dva, tri puta, jer će to hleb učiniti rastresitijim i lepšim.

Zlatiborka u Beogradu - recepti: hleb (foto: Dunja Filipović)
Foto: Dunja Filipović

Kad ste i poslednji put premesili testo, napravite oblik koji odgovara vašoj posudi za pečenje i stavite testo da se peče, u rerni zagrejanoj na oko 200-220 stepeni.

Gotov hleb uvijte u suvu krpu i ostavite da se prohladi.

Važno/važno/važno: ovih dana je poprilično teško pronaći kvasac u prodavnicama, a za brašno smo se uglavnom svi snašli. Ako ćete mesiti hleb često, ostavite komadić testa da uskisne, pa ga sutradan koristite umesto kvasca. Pali, garantujem.

Uživajte!

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.