Naslovna » BG servis » Gradske opštine » Grocka – „Srpska Kalifornija“
Grocka: "Srpska Kalifornija" (foto: CZK Grocka)
Grocka: "Srpska Kalifornija" (foto: CZK Grocka)

Grocka – „Srpska Kalifornija“

Voćna Grocka ili „srpska Kalifornija“, kako joj u proteklom veku tepaju, vekovima unazad daje savršene uslove za uzgoj voća.

U to smo se uverili u gostima kod porodice Petrović, koja raspolaže negovanim imanjem i različitim voćnim zasadima na božanstvenoj lokaciji Plavince u Grockoj. Ovde rastu trešnje, kajsije, šljive i grožđe, a sve ih nadgleda stogodišnje stablo kruške, visoko kao petospratnica.

Plavinci su, kako smo već ustanovili, svoj naziv poneli po nekadašnjim beskrajnim vinogradima koji su se, tretirani plavim kamenom, pod plavom kapom nebeskom plavili na suncu i ogledali u plavoj reci Dunav. Zbog tog „ogledanja“, Grocka raspolaže specifičnom mikro-klimom, i ovde stiže ne samo prvo voće, već ono najlepše, najkrupnije i najslađe…

Zbog svog plodnog zemljišta duž međunarodne reke Dunav, zatalasanog terena i odgovarajuće klime, Grocka je odavno nadaleko čuven voćarski kraj.

Čak 90% svih poljoprivrednih proizvođača bavi se uzgojom različitih kultura voća, dok se njih svega 10% bavi uzgojom povrtarskih kultura.

Grocka: I Rimljani su ovde gajili vinovu lozu

Grocka: "Srpska Kalifornija" (foto: CZK Grocka)
Foto: CZK Grocka

Grocka je opština koja zauzima zavidno prvo mestu u zemlji po proizvodnji kajsije, breskve i trešnje, treće mesto po proizvodnji jabuke, i peto mesto po proizvodnji kruške. Vredan pažnje je i podatak da opština Grocka zauzima prvo mesto u čitavoj Srbiji po ukupnoj površini zemlje pod plantaškim voćnjacima.

Teritorija opštine Grocka raspolaže sa 7.493 hektara pod voćnjacima u okviru oko 3.000 registrovanih, aktivnih poljoprivrednih gazdinstava.

Ovakvih gazdinstava najviše ima u u južnom delu Opštine, tačnije u Begaljici, Grockoj, Pudarcima, Zaklopači i Dražnju, dok veliki broj proizvođača iz severnog dela opštine – iz Vinče i Ritopeka, imaju obradive površine i u ataru grada Pančeva, opština Ivanovo.

Grocka: "Srpska Kalifornija" (foto: CZK Grocka)
Foto: CZK Grocka

Na teritoriji opštine, tradicionalno je velika zastupljenost i gajenja vinove loze, koju su ovde gajili još stari Rimljani, a kojoj odgovaraju sunčane padine Grocke. Vinogradi se tržišno ponajviše gaje za dobijanje stonog grožđa, dakle za ishranu, ali i za proizvodnju organskog vina…

Otud se na grbu opštine ponosno nalazi grozd, simbolišući vinogradarstvo ovog kraja.

Grocka je danas veliki proizvođač i izvoznik svežeg i konzumnog voća. Prerađivačkih kapaciteta nema, od kada je prestao da posluje PKB, čuveni domaći brend za preradu voća i povrća, koji je upošljavao veći deo radno sposobnog lokalnog stanovništva. Ovo poglavlje i dalje ostaje otvoreno, za neka buduća ulaganja u velike voćarske i prerađivačke kapacitete kojima opština Grocka raspolaže.

I za kraj, da se podsetimo…

Grocka: "Srpska Kalifornija" (foto: CZK Grocka)
Foto: CZK Grocka

Moderno voćarstvo Srbije je otpočelo upravo u Grockoj, i to 1908. godine, kada dr Jovan Jovanović na više od 60 hektara sadi zasade trešnje, sa 7.000 sadnica dopremljenih brodovima iz Nemačke i Francuske.

Uspomenu na ovog velikog čoveka i prvog voćara sačuvala je gročansko-francuska trešnja, koja je po njemu ponela popularno ime „doktorka“.

Od tada pa sve do danas, nekadašnja ratarska i vinogradarska Grocka je zelena i „voćna Grocka“ – poznata po svom slasnom konzumnom voću. (Centar za kulturu Grocka)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.