Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerija Remont: Mark Brogan – Senovite priče
Galerija Remont: Mark Brogan - Between Worlds Installation
Galerija Remont: Mark Brogan - Between Worlds Installation

Galerija Remont: Mark Brogan – Senovite priče

Izložba Marka Brogana „Senovite priče“ biće otvorena u Galeriji Remont (Maršala Birjuzova 7) od 24. avgusta do 11. septembra 2020.

Mark Brogan je rođen u Londonu gde je stekao i umetničko obrazovanje na Goldsmiths koledžu. Već desetak godina boravi u Beogradu radeći kao prevodilac i paralelno razvija svoju umetničku praksu.

Kao rezident-stranac iz perspektive „relaksirane“, „bipolarne“ pozicije pripadanja i nepripadanja mestu boravka on sagledava problematike društva i iščitava ih iz pukotina, preloma i preklapanja društveno-političko-istorijskih fenomena.

Sa idejom da kroz svoj rad generiše viša značenja Brogan slikovite sudare onoga što je naizgled udaljeno postavlja u fokus i oni postaju predmet dalje vizuelno-teorijske analize. Umetnik koristi potencijal relacionih odnosa društveno-istorijskih krhotina poreklom iz, na oko, udaljenih konteksta i formalno ih, kolažiranjem generiše u nove pejzaže viših nivoa čitanja realnosti.

Brogan kolaže prevodi u stilski ujednačen, manuelni, fluidni jezik akvarela čime dobijaju oreol građanski utilitarizovanog, intimnog, formalnog. Insinuirane relacije među fenomenima trasiraju mogućnosti daljih teorijskih apstrahovanja i zaključivanja pa se u Broganovim radovima vizuelno često izliva i u sam tekst.

Ovo višepotezno manipulisanje početnim vizuelnim sadržajima i njihovo prevođenje iz medija u medij (fotografija-kolaž-akvarel-digitalna štampa-instalacija) rezultira konačnim aranžmanima koje umetnik uvećava i štampa u formi zidnih tapeta.

Vraćanjem sa manuelnog umetničkog postupka akvarela na štampu kao finalni produkt priziva se duh propagandnih plakata koji po osnovnoj nameni komuniciraju, obznanjuju i proklamuju novo i važno.

Galerija Remont: Mark Brogan - The Arrow and its Shadow
Mark Brogan – The Arrow and its Shadow

„Radovi Marka Brogana govore o razlikama, o velikim kontrastima vidljivim u svakodnevnoj društvenoj stvarnosti i odnosima moći, kako u globanom društvenom poretku tako i na lokalnom nivou.

Osvrćući se na istoriju, dnevnu politiku iii vizuelnu kulutru, on uvek ima nameru da istakne raskol između onog što se konstruiše kao dominantan narativ od strane dela društva koji ima moć i materijalne realnosti u kojoj živi onaj sloj društva koji moć nema.

Izloženi radovi sasvim izvesno podstiču publiku da učestvuje u promišljanju fenomena zajedno sa autorom, angažuje ih da svoja fragmentarna znanja mobiliše na sličan način u svrhu društvene kritike, ne bi li na kraju ovim pluralizmom u kritici zajedno doprineli, u najmanju ruku, pravičnijoj raspodeli društvene moći“. (iz pratećeg teksta Ane Simone Zelenović)

Galerija Remont – info

Zbog preventivnih mera neće biti okupljanja povodom otvaranja.

Termini za susret i razgovor sa autorom će naknadno biti najavljeni ili se mogu organizovati na zahtev.

Izložba se može videti svakog radnog dana od 11.00 do 18.00 od 24. avgusta do 11. septembra 2020.

(danubeogradu.rs)