Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „70 ▸ – 70 godina Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu“
70 godina MPU: Premijer VB Margaret Tačer na otvaranju izložbe "Englesko srebro"; MPU, 24. 9. 1980.
70 godina MPU: Premijer VB Margaret Tačer na otvaranju izložbe "Englesko srebro"; MPU, 24. 9. 1980.

Izložba „70 ▸ – 70 godina Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu“

Od 6. novembra 2020. do 31. januara 2021. u MPU će biti realizovana izložba „70 ▸ – 70 godina Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu“.

Tako će ova institucija obeležiti značajan jubilej. Muzej je osnovan 1950. godine sa specijalizovanim zadatkom da sistematski štiti, sakuplja, naučno obrađuje, afirmiše i publikuje jednu izvanredu bogatu oblast srpskog kulturnog nasleđa, prvobitno istorijskog a kasnije i savremenog, kao što je to primenjena umetnost i dizajn.

Obeležavanje sedam decenija postojanja i delovanja Muzeja protiče u kontekstu nepredviđenih okolnosti koje je nametnula pandemija virusa korona, zbog kojih Muzej nije u mogućnosti da organizuje uobičajeno svečano otvaranje povodom Dana muzeja.

Izložba „70 4 -70 godina Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu“ koja je pripremljena ovim povodom biće otvorena za posetioce od četvrtka 12. novembra 2020. u posebnom režimu uz poštovanje svih mera zaštite.

Muzej primenjenih umetnosti: Dokumentarni i ilustrativni segment

Izložba "70 ▸ - 70 godina Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu": Radomir Stević Ras - Plakat MPU, 9. XII 1951.
Izložba „70 ▸ – 70 godina Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu“: Radomir Stević Ras – Plakat MPU, 9. XII 1951.

Izložba je prevashodno bazirana na dokumentarnom materijalu preko koga se dokumentuje i istorizuje rad Muzeja od osnivanja 1950. godine sve do kraja druge decenije XXI veka.

Kao i mnogi drugi domaći i svetski muzeji, Muzej primenjene umetnosti je prošao nekoliko različitih etapa razvoja i delovanja. Svaka od etapa je, kroz određeni diskurs Muzeja, odražavala složene odnose promenljivih realnih praksi primenjene umetnosti i dizajna, a u fonu provokacija iz sfere kulture, društva i politike.

Na izložbi je putem dokumentarne građe, vezane pre svega za izložbenu i programsku delatnost, prikazana istorija Muzeja, kao i širi muzeološki i istorijsko-umetnički aspekti njegovog delovanja.

Izložba se sastoji od dva segmenta, dokumentarnog, pod nazivom „Dokumenta“ i ilustrativnog, pod nazivom „Muzejski plakat“.

Prvi segment izložbe prikazuje istorijat i hronologiju delovanja Muzeja. Kroz dokumentovanje negovanog programskog identiteta i kontinuiteta delovanja Muzeja tokom 70 godina, pokazaće se širok dijapazon delatnosti, raznorodnost kolekcija, kao i različite manifestacije, izložbe, ličnosti i događaji.

Drugi segment izložbe, Muzejski plakat, sastoji se od izabranih muzejskih plakata koji, kao veoma indikativan i komunikativan vid grafičkog dizajna, uverljivo ilustruju raznorodnu i raznoliku delatnost Muzeja tokom 70 godina postojanja i rada.

Tokom trajanja izložbe planiran je i poseban događaj – koncept u okviru koncepta – prezentacija dizajnera nedelje i predmeta nedelje na vebsajtu Muzeja i na izložbi.

Segmet „Dokumenta“ realizovali su: mr Ljiljana Miletić Abramović, direktor Muzeja i muzejski savetnik; Draginja Maskareli, viši kustos; Mioljub Kušić, kustos i Srđan Rakonjac, dokumentalista, u saradnji sa kustosima Odeljenja umetničkih zbirki Muzeja. Kustos izložbenog segmenta „Muzejski plakat“ je Slobodan Jovanović, viši kustos. Vizuelni identitet izložbene postavke uradio je Borut Vild. (danubeogradu.rs)

MPU: Izložba „70 ► -70 godina Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu“ – info

  • Mesto: MPU, Vuka Karadžića 18
  • Vreme održavanja izložbe: 6. novembar 2020. (za posetioce od 12. novembra) – 31. januar 2021.
  • Radno vreme: utorak-subota, 11.00-19.00
  • Cena ulaznice: 200 RSD