Naslovna » Izlasci » Festivali » Prvi Festival sola u Beogradu
Festival sola 2021: Ognjen Vučinić - Rave (On)! (foto: Krunoslav Marinac)
Festival sola 2021: Ognjen Vučinić - Rave (On)! (foto: Krunoslav Marinac)

Prvi Festival sola u Beogradu

Za vikend, 29. i 30. maja 2021, u Beogradu, na nekoliko lokacija, biće održan prvi Festival sola u organizaciji Instituta za umetničku igru.

Ovaj festival će ponuditi prezentacije umetničkih formi koje su svojstvene 21. veku, koje se naslanjaju na istoriju plesa i vizuelnih umetnosti, ali su izrasle u nove forme, koje odlično korespondiraju sa savremenom publikom i vremenom u kome živimo.

Proces kreiranja solo plesne predstave ili performansa, koji kao što i ime govori, podrazumeva da je na sceni samo jedan izvođač, sadrži duboko individualno istraživanje s jedne strane i sposobnost ogoljavanja i stavljanja u stanje ranjivosti s druge strane, kako izvođača tako i publike.

Ovakav festival slavi uzbudljivu mogućnost solo izvođenja kao formu lične i umetničke ekspresije i pobune. Pojedinačni glas, solo instrument, telo, ima kapacitet da kreira vidljiv i glasan gest, često sa većim efektom nego grupni rad.

Moderne scenske forme, kao što je savremeni solo ples, ili forme koje dolaze iz moderne vizuelne umetnosti kao što su performans i fotografija, su najprisutnije na svetskoj umetničkoj sceni, te bi ovakav jedan festival stavio i našu zemlju i grad u istu ravan sa dešavanjima u svetu.

Situacija u kojoj jedna visoko obrazovna ustanova u oblasti umetničkog plesa i njegovih formi – Institut za umetničku igru u Beogradu – jeste glavni pokretač i nosilac ovog festivala, daje mogućnosti našim mladim umetnicima i studentima, da se povežu sa svetskim primerima i da uče od najboljih.

Na taj način se obezbeđuje kontinuitet u edukaciji i profesionalnom bavljenju u ovim oblastima a takođe se i kreira situacija u kojoj naši mladi ljudi neće morati da napuštaju zemlju da bi radili svoju umetnost. S druge strane, našoj publici će se dati mogućnost da vide ono što je najmodernije i najzanimljivije u ovim oblastima.

Festival sola 2021 – program

Subota, 29. maj 2021.
Muzej savremene umetnosti

  • Svečano otvaranje festivala… 19.00
  • Solo Landscape before catastrophe Hygin Delimat (Austrija)
  • Solo Tombés, Tamara Gvozdenović (Francuska)

Nedelja, 30. maj 2021.
Kulturni centar Beograda, galerija Podroom

  • Performans Ja – lutka/ I – a doll, Marina Bukvički… 18.00

Narodno pozorište, „Scena Raša Plaović“

  • Predstava Rave (On)!, koreografi Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić… 20.00

(danubeogradu.rs)

loading...