Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Kuhinja » Salate sa paradajzom
Salate sa paradajzom (foto: Pixabay)
Salate sa paradajzom (foto: Pixabay)

Salate sa paradajzom

Sa mesom, povrćem, jajima, voćem, makaronima… od svega mogu da se prave salate, ali salate sa paradajzom su uvek nekako posebne.

Neko voli jednostavne a neko komplikovanije salate, pa ih kuvari tako i dele, na – jednostavne i mešane. Jednostavne su od jedne vrste kuvanog ili presnog povrća uz dodatak ulja, sirćeta, soli, bibera ili nekih drugih začina. Mešane salate mogu da se svrstaju u nekoliko „žanrova“ i da imaju najraznovrsnije sastojke i da se prave u stotinama kombinacija, a one složenije prave i smišljaju vrhunski kuvari.

Sada predstavljamo salate sa paradajzom, nekoliko najpoznatijih…

Srpska salata od paradajza

Oljuštite pola kilograma paradajza, isecite na kolutove i stavite u činiju. Dodajte iseckanu glavicu crnog luka, četiri babure isečene na prstenove, kašičicu sitno isečenog peršuna, posolite, prelijte uljem i promešajte.

To isto možete da uradite, ali da prethodno paprike ispečete, oljuštite, odstranite seme i isečete na trake (i pored navedenih začina dodate i malo bibera).

Salata sa gorgonzolom

Očistite dve glavice zelene salate, dobro operite i presecite ih na pola. Pola kilograma paradajza isecite na veće kriške. Propasirajte jednu kašiku gorgonzole, razmutite sa jednom kašičicom majoneza, a zatim dodajte šolju majoneza i sipajte u činiju za salatu. Na sredinu činije stavite zelenu salatu, a oko nje poređajte kriške paradajza i služite sa pripremljenim majonezom.

Salata od boranije i paradajza

Obarite pola kilograma boranije u slanoj vodi i ocedite. Skuvajte osam jaja 15 minuta, oljuštite i isecite ih na kolutove. Osam paradajza poparite vrelom vodom, ostavite da stoje minut-dva, oljuštite i isecite na kolutove.

Ohlađenu boraniju rasporedite po većoj činiji za salatu, preko nje poređajte jaja i paradajz u obliku malih piramida i pospite kašičicom sitno seckanog peršuna. Pomešajte ulje, sirće, so i biber i služite posebno, da bi svako dodavao po nahođenju.

Grčka salata

Iseckajte i pomešajte jedan krastavac, četiri paradajza, dve paprike, (glavicu crnog luka – možete a i ne morate da dodate), crne maslinke (gramaža po želji) i oko 300 grama kozjeg tvrdog sira (može i feta). Dodajte so, ruzmarin, origano, nekoliko kapi vinskog sirćeta i maslinovo ekstra devičansko ulje. Ova salata se služi hladna.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.