Naslovna » Blog » Beleške jednog penzionera » Vlast opet izigrala žitelje Borče
Beleške jednog penzionera: Vlast opet izigrala žitelje Borče - ZS Borča (foto: Nenad Mandić)
Beleške jednog penzionera: Vlast opet izigrala žitelje Borče - ZS Borča (foto: Nenad Mandić)

Vlast opet izigrala žitelje Borče

Aktuelna vlast u Republici Srbiji, Beogradu i opštini Palilula je još jednom izigrala žitelje Borče. Nedavno je otvoren novi zdravstveni punkt…

Zdravstveni punkt je otvoren u Borči, ovom, samo po imenu, najvećem gradskom naselju sa više od 70.000 stanovnika. Pune četiri decenije su političari obećavali Borčanima dom zdravlja.

Uz planove i obećanja postavljana su, uz prisustvo najviših predstavnika vlasti, četiri kamena temeljca. Poslednji put je 2019. godine Aleksandar Vučić obećao da će dom zdravlja biti izgrađen i otvoren u novembru 2020. godine. Posle nekoliko odlaganja pompezno je, uz prisustvo predsednika Srbije, otvorena – zdravstvena stanica!?

Zvaničnici su se pohvalili da će u novoj stanici raditi oko 200 lekara i medicinskog osoblja i da Borčani više neće morati da idu u grad na pregled kod lekara specijaliste.

U novoj zdravstvenoj stanici radiće sve specijalističke službe kao u svakom domu zdravlja samo što se ovaj punkt sada zove – zdravstvena stanica?

Zašto je, umesto godinama najavljivanog doma zdravlja, otvorena zdravstvena stanica kao ogranak Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ – Palilula?

Zvaničnog objašnjenja nema, iako su poznavaoci ovdašnjih prilika ubeđeni da je reč o ujdurmi političara i Ministarstva zdravlja.

Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti stanovništva, Republika je osnivač domova zdravlja. Praksa govori da u svakoj opštini u Srbiji radi po jedna ovakva ustanova.

Palilula bi, da je otvoren novi dom zdravlja, u tom slučaju imala dva, a Borčani bi onda opet pokrenuli pitanje osnivanja nove opštine na levoj obali Dunava. A to nije uputno pokretati, nekoliko meseci pred izbore.

Dakako, to bi bio i novi veliki trošak, kako za budžet Beograda, tako i Ministarstva zdravlja. I ne samo to, Palilula bi u slučaju cepanja na dve opštine morala da se odrekne ogromnih prihoda od privrede preko Dunava.

I palilulski dom zdravlja bi izgubio pozamašan broj ambulanti u naseljima nekadašnjeg PKB-a, dve u Borči i zdravstvene stanice u Krnjači, u koje godinama ništa nije ulagano.

Ovako je jednim udarcem ubijeno više muva: dve ambulante u Borči su zatvorene, lekari i osoblje iz njih su zadovoljni jer su prebačeni u nove prostorije, u kojima su uslovi za rad mnogo bolji, a i velike gužve rasplinuće se na sedam hiljada kvadrata koliko ima nova ambulanta.

To što je iz Borče 1 i Borče 3 prebačeno 70.000 kartona u jednu novu zdravstvenu stanicu – koga briga.

To što je ostao gotovo isti broj lekara koji brinu o zdravlju 70.000 pacijenata treba prećutati i hvaliti se da 200 zdravstvenih radnika radi u Borči.

Uz to, profitiraće i palilulski dom zdravlja, jer će sada imati daleko više novca na raspolaganju.

I tako će Borča i dalje biti bez doma zdravlja, sa jednom ambulantom, bez bioskopa, kulturnog centra, pozorišta, prostora za izložbe, srednje škole i još bez mnogo čega što imaju varoši poput Čačka, Pirota, Leskovca, Loznice… koja su po broju stanovnika daleko manja od ovog naselja na levoj obali Dunava. ♦

»»» Svi tekstovi V. Mandića su na OVOM LINKU!

Vladimir Mandić – najkraća autobiografija: „Rođen sam 1949. u Beogradu. Ceo svoj radni vek proveo sam u ‘Politici’. Desetak godina sam pisao svašta nešto, a onda sam do penzije uređivao svašta nešto. Izveštavao sam sa Kosova, iz Ustavnog suda (koji je tada manje ćutao nego ovaj danas), vraćao se preko Pančevačkog mosta posle osam uveče sa posla za vreme bombardovanja… Sada ponovo pišem“…

2 komentari

  1. Амин.

  2. Za ostala navedena mesta ne znam, ali Čačak ni u jednom smislu nije manji od Borče, ni po broju stanovnika, ni po površini. Takođe Čačak nije varoš, već grad, koji već skoro 10 godina nema bioskop, a o pozorištu da ne pričam. Tako da nema smisla porediti Borču sa bilo kojim od navedenih mesta, jer ima mali kulturno-istorijski značaj u odnosu na ta mesta. Prema vašem pisanju, zaključuje se da mesta poput navedenih ne bi trebalo da imaju bilo kakvu infrastrukturu za život, već da samo u Beogradu i novonastalim naseljima postoje uslovi za život, a onda da se svi kolektivno preselimo u Beograd.
    Pozdrav.