Naslovna » Izlasci » Tribine » Beograd za početnike: Srpske zemlje pre Nemanjića
Beograd za početnike: Srpske zemlje pre Nemanjića
Beograd za početnike: Srpske zemlje pre Nemanjića

Beograd za početnike: Srpske zemlje pre Nemanjića

Tribina „Srpske zemlje pre Nemanjića“, u okviru ciklusa „Beograd za početnike“, biće održana u petak, 29. oktobra 2021. od 19.00, u Galeriji ’73.

Arheolog Marko Aleksić i moderatorka Smiljana Popov vodiće zainteresovane na uzbudljivo istorijsko i arheološko putovanje u najzamagljenije vekove srpske prošlosti, o kojima se najmanje zna, a bude najveće kontroverze, kako naučnika tako i javnosti.

Kroz zagonetno i malo istraženo razdoblje nacionalne istorije, kroz vreme koje prethodi slavi Nemanjića, stručni, naučni, a popularni vodič biće poznati arheolog Aleksić, koji u svetskoj arheologiji slovi za vrsnog poznavaoca srpskog srednjeg veka i viteštva uopšte. Sada je otišao još dublje u prošlost.

Zahvaljujući novim arheološkim istraživanjima, publika će se upoznati sa prvim, po imenu poznatim srpskim knezom Dervanom i zemlji Bojki, nastanku titule župana, drevnim slovenskim naseljima sa ostacima paganskih hramova.

Izuzetno važna iskopavanja otkrivaju vladarsku palatu na tlu Srbije iz 8. veka, koja predstavlja najraniju poznatu takvu građevinu u slovenskom svetu, ili više crkava znatno starijih od Raške episkopije, što pokazuje da su Srbi prihvatili hrišćanstvo ranije nego što se to do sada verovalo i da su se tu nalazili prvi poznati hrišćanski hramovi među Slovenima.

Videće se istorijske karte i ilustracije značajnih arheoloških nalaza, građevina, utvrđenja i naselja najstarije srpske države.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Epsko putovanje

Jezikom istorijske i arheološke nauke Marko Aleksić, autor knjige „Srpske zemlje pre Nemanjića“, koja je već postala bestseler i istorijski klasik otkriće uzbudljivu priču o srpskom najranijem nacionalnom putovanju.

Naime, u periodu od 7- 10. veka, na ruševinama antičkog sveta izrastaju temelji Evrope kakvu danas poznajemo, prelamaju se ključni događaji za njenu istoriju, a na našim prostorima rađa se jedan nov svet.

Slovenska plemena se šire i kreću ka jugoistoku Evrope, a među njima se vrlo rano izdvaja ime Srba. Naši preci otpočeli su epsko putovanje od reke Labe na istoku današnje Nemačke koje se posle više od 1500 kilometara završilo u okolini Soluna, da bi se zatim trajno naselili na Balkanu.

***

Galerija ’73 se nalazi u Požeškoj 83a. Ulaz je slobodan uz obavezne epidemiološke mere. (danubeogradu.rs)