Naslovna » Izlasci » Akcije » Dani evropske baštine 2022 u Grockoj
Dani evropske baštine u Grockoj
Dani evropske baštine u Grockoj

Dani evropske baštine 2022 u Grockoj

Dani evropske baštine 2022 pod sloganom „Održivo nasleđe“ organizovaće i Gradska opština Grocka na raznim lokacijama od 16. septembra do 31. oktobra 2022.

Planirani su sledeći kulturno-obrazovni i kulturno-turistički sadržaji…

Samostalna izložba u galeriji Rančićeve kuće „Putujuće šare Srbije“, autorke dr Milice Živadinović.
Vreme i mesto održavanja: 16. (19.00) – 30. septembar 2022, Rančićeva kuća.

Stilizovane šare sa čuvenih pirotskih ćilima, transponovane su u autentične slike u akriliku i ulju na platnu. Postavka predstavlja neobičan spoj tradicionalnog i modernog i objedinjuje eklektičan pristup etnologiji, koji autorka kontinuirano neguje i po kojem je prepoznatljiva.

Ova vizuelna umetnica na izložbi će prezentovati svoj bogat umetnički opus prepun snažne simbolike, na način dostupan oku i razumevanju posmatrača iz svih krajeva sveta.

***

Tematska izložba u galeriji Rančićeve kuće „Tajne iz zaboravljene arhive (Zaboravljena arhiva Instituta za histologiju i embriologiju „Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić“, autorke prof. dr Nele Puškaš, i u saradnji sa Institutom za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, praćena dodatnim audio-vizuelnim odnosno multimedijalnim i edukativnim sadržajima i programima, kao i stručnim vođenjima.
Vreme i mesto održavanja: 7. oktobar od 18.00, Rančićeva kuća.

Izložba je posvećena osnivaču Instituta za histologiju i embriologiju „Prof. dr Aleksandar Đ. Kostić” po kome ustanova nosi naziv, a koja ove 2022. godine godine obeležava vek postojanja.ZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

***

Koncert „Živa baština“, u programu „Muzička bašta“.
Vreme i mesto održavanja: 16. septembar od 20.00, Rančićeva kuća.

Posvećen je nematerijalnoj kulturnoj baštini i negovanju i očuvanju srpske tradicionalne kulture. Učestvovaće četiri barda srpske tradicionalne muzike današnjice: Boška Vujačića, guslara, Svetlane Spajić (izvođača tradicionalne srpske pesme), Bokana Stankovića i Miloša Nikolića (izvođača na više narodnih duvačkih instrumenata).

***

Onlajn+piknik tribina „Šare Srbije“ u saradnji sa Smiljanom Popov i „Beogradom za početnike“.
Vreme i mesto održavanja: 30. septembar od 18.00, Rančićeva kuća.

Kroz najparadigmatičnije epizode nacionalne baštine u svetlu šireg evropskog kruga pokazaćemo koliko je važno poznavanje, učenje i istraživanje vlastite istorije, umetnosti i obrazovanja za savremenog čoveka, u svetlu ovogodišnje teme Dana evropske baštine – Održivo nasleđe.

Videoteka „Beograd za početnike“ – 6 destinacija koje morate posetiti u Grockoj, atraktivna videoteka sačinjena od 6 edukativnih tematskih emisija serijala „Beograd za početnike“ posvećenih kulturnoj baštini Grocke; dostupna na sajtu Centra za kulturu Grocka i društvenim mrežama, kao svojevrsni edukativni vodič kroz kulturno nasleđe Grocke, sa akcentom na sadržajima koji imaju širi, evropski značaj.

Sastoji se od e-prezentacije emisija serijala „Beograd za početnike“, tokom trajanja manifestacije.

***

Dani evropske baštine u Grockoj

Stručno vođenje znamenitostima i zaštićenim kulturnim dobrima Grocke, sa akcentom na ekološkoj gradnji, narodnom graditeljstvu i održivosti (Rančićeva kuća, Gročanska čaršija, Legat dr Aleksandra Kostića) sa specijal-programom i gošćom, novinarkom Smiljanom Popov, autorkom TV serijala „Beograd za početnike“. Kustos je Zorica Atić, istoričarka umetnosti.
Vreme i mesto održavanja/polaska: 1. oktobar u 12.00, Rančićeva kuća

***

Radionice za najmlađe – tematska likovna radionica „Likovno putovanje nasleđem“ CZK Grocka, i tematska edukativna radionica „Nasleđe za decu“ u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, namenjene predškolcima i mališanima nižeg osnovnoškolskog uzrasta.
Vreme i mesto održavanja: tokom septembra i oktobra meseca, za decu u Grockoj, Rančićeva kuća.

***

Sajam zimnice u voćnoj Grockoj pod nazivom „Jesenja kuhinja“.
Vreme i mesto održavanja: 30. septembar od 10.00, Gročanska čaršija.

Sajam ove vrste u organizaciji Opštine Grocka se u čuvenom voćarskom kraju, na zaštićenoj „Gročanskoj čaršiji“, održava šesti put, i obuhvata revijalnu, prodajnu i takmičarsku izložbu džemova, meda, voća, zimnice, jesenjih plodova, ali i domaće radinosti, grnčarije i drugih zanatskih rukotvorina.

(danubeogradu.rs)