Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Popis 2022 / Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji 2022
Popis 2022 / Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji 2022 (ilustracija: Pixabay)
Popis 2022 / Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji 2022 (ilustracija: Pixabay)

Popis 2022 / Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji 2022

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji 2022 biće organizovan od subote, 1. oktobra u 8.00, i trajaće do nedelje, 31. oktobra 2022. do 20.00.

Republički zavod za statistiku objavio je Konačan spisak izabranih popisivača koji može da se vidi na ovom linku.

Pozivom na broj telefona 0800 444 005, građanima će se javljati operateri koji će davati potrebne informacije, kao i odgovore na sva pitanja koja se odnose na Popis 2022. Pozivi ka Info-centru su besplatni i dostupni sa teritorije cele Srbije, iz fiksne mreže Telekoma Srbije i mobilnih mreža. Radno vreme Info-centra je od 8.00 do 20.00, svakog dana. Takođe, objavljen je i mejl na koji mogu da se šalju pitanja: stat@stat.gov.rs.

Popis 2022 – osnovne informacije

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova je, po sadržaju i obimu, najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi u skoro svim zemljama sveta, na svakih deset godina.

Popisom se obezbeđuju potpuni i kvalitetni statistički podaci o stanovništvu, njegovoj starosnoj i polnoj strukturi, obrazovnoj i bračnoj strukturi, o ekonomskoj aktivnosti, o strukturi domaćinstava i porodica i o stambenom fondu.

Prikupljeni podaci od izuzetnog su značaja za ocenu trenutnog stanja, kao i za buduće planiranje i donošenje različitih strategija, kako na nacionalnom tako i lokalnom nivou.

Popisivanje je prvobitno bilo planirano za april 2021. godine, ali je zbog nepovoljne i neizvesne epidemiološke situacije izazvane pandemijom COVID 19, odloženo za oktobar 2022.

Zakon o Popisu iz 2021. godine možete videti OVDE.

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2019. sproveden je u periodu od 1. do 30. aprila 2019. na uzorku od 260 popisnih krugova u 51 opštini/gradu.

Popis 2022 – šta je potrebno da znamo

Podatke direktno od građana prikupljaju popisivači (njih 15.000), idući „od vrata do vrata“, pri čemu odgovore ispitanika unose u elektronske upitnike pomoću laptopova.

Popisom su obuhvaćeni:

  • državljani Republike Srbije sa prebivalištem, odnosno boravištem u Republici Srbiji, bez obzira na to da li su u vreme sprovođenja Popisa prisutni u svom mestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mestu u Republici Srbiji ili u inostranstvu;
  • stalno nastanjeni stranci, stranci kojima je odobren privremeni boravak u Republici Srbiji i druga lica koja u vreme sprovođenja Popisa borave na teritoriji Republike Srbije;
  • domaćinstva;
  • stanovi i druge nastanjene prostorije.

Kako prepoznati popisivača?

»»» Popisivač nosi legitimaciju koju je u obavezi da pokaže pre nego što uđe u domaćinstvo.

»»»Na prednjoj strani legitimacije nalazi se logo RZS-a, ime i prezime popisivača, njegova fotografija i broj lične karte.

»»» Na zadnjoj strani legitimacije nalazi se ovlašćenje za rad.

Šta će da rade popisivači?

Popisivači će prikupljati podatke od svakog odraslog lica pojedinačno, a ukoliko to nije moguće, odgovore prikuplja od člana domaćinstva koji je najbolje upoznat sa podacima.

Za decu mlađu od 15 godina odgovori se prikupljaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja.

Ako popisivač u vreme Popisa ne zatekne u stanu lice koje se obuhvata Popisom, ostavlja pismeno obaveštenje o ponovnom dolasku. Građani pozivom na bespatan broj info-centra 0800 444 005 mogu uz pomoć operatera da stupe u kontakt sa popisivačem i dogovore termin.

Razgovori sa popisivačima

Potrebno je odgovoriti na sva pitanja iz dva upitnika, jedan za svaku osobu u domaćinstvu, a drugi za domaćinstvo i stan u kome to domaćinstvo živi. U skladu sa Ustavom i zakonom, na pitanja nacionalne pripadnosti i veroispovesti ispitanici mogu da se ne izjasne.

Razgovor sa popisivačem ne bi trebalo da traje duže od 30 minuta.

Nakon završenog popisivanja moguće je da će popisivač ponovo posetiti određena domaćinstva u okviru popstpopisne ankete, koju RZS sprovodi radi kontrole kvaliteta popisa.

Obaveze i prava

Građani nisu u obavezi da popisivaču daju na uvid lična dokumenta, jer se podaci u popisu prikupljaju na osnovu izjave.

Po Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, državljani Srbije sa prebivalištem, odnosno boravištem u Srbiji, i stalno nastanjeni stranci, u obavezi su da učestvuju u popisu i da na sva pitanja daju tačne i potpune odgovore.

Svako odbijanje, kao i davanje nepotpunih i netačnih podataka, za sobom povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu, od 20.000 do 50.000 dinara. Određene su i kazne za popisivače, ukoliko ne budu radili po pravilima kazne su od 30.000 dinara.

Podaci prikupljeni u popisu koriste se isključivo u statističke svrhe i RZS ih ne može ustupiti drugim fizičkim i pravnim licima. RZS je dužan da preduzme sve mere neophodne za zaštitu podataka prikupljenih u popisu od bilo kakve zloupotrebe.

Popis stanovništva 2011.

Poslednji popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji sproveden je u oktobru 2011. godine.

Te 2011. ovo su bili ključni pokazatelji:

  • broj stanovnika u Srbiji: 7.186.862;
  • broj domaćinstava: 2.487.886;
  • broj nastanjenih stanova: 2.423.208.

(danubeogradu.rs)