Naslovna » Volim Beograd » Beogradska jezera » Jezero Pariguz

Jezero Pariguz

 

Pariguz

U Rakovici, u naselju Resnik, nalazi se Pariguz, beogradsko jezero najbliže centru grada, ako izostavimo Adu Ciganliju. Jezero je nastalo izgradnjom brane krajem 80-ih godina 20. veka kako bi se lakše kontrolisale prolećne poplave.

Pariguz je udaljen 17 km od centra grada, 6 km od autoputa E-70, i samo 1 km od buduće obilaznice oko Beograda, koja se eto godinama završava. Do jezera se može doći i od Bubanj potoka, starim kružnim putem, ali i od centra grada, pored manastira Rakovica. Bitno je skrenuti uzbrdo, ka Resniku. A onda se za Pariguz pitaju meštani. Ni jedna oznaka ili putokaz ka jezeru ne postoje.

Ime Pariguz vezuje se za dve lokalne legende. Po prvom predanju, ime je dobilo po blatu koje se nalazilo na mestu gde je podignuta akumulacija a za koje se verovalo da je lekovito i da leči šuljeve. Po drugoj priči, na mestu današnjeg Pariguza u Prvom srpskom ustanku Srbi su napravili zasedu Turcima, sasuvši im prilično sačme u stražnjice, pa otuda i takvo ime za dolinu koja se nalazila na mestu današnjeg jezera.

Dužina jezera je oko 700 m, široko je 120, dok je dubina na nekim mestima i 15 metara. Okruženo je naseljima Resnik, Pinosava i Ripanj. Pored jezera se nalazi listopadna šuma, a sa brane se pruža pogled ka Avalskom toranju koji je udaljen svega 6 km vazdušnom linijom.

Jezero se napaja iz tri izvora od kojih jedan ima izuzetan kvalitet vode i može se koristiti za piće. Zanimljivo je da se u letnjem periodu pri visokim temperaturama dešava da neki od izvora presuše, ali uvek ostane bar jedan iz koga jezero dobija svežu vodu.
Na Pariguzu ima divljih patiki i barskih kornjača a lokalni ribolovci tvrde da među dvadesetak ribljih vrsta ima i krupnih primeraka soma, štuke, šarana… Ali, na Pariguzu ni u najtoplijim letnjim danima nema kupača. Retki su i šetači iako su prve stambene zgade samo stotinak metara udaljene od jezera.

Usled nedostatka sredstava i nepostojanja tehničkih uslova, neki resnički žitelji su rešili da stvar uzmu u svoje ruke i otpadne vode su usmerili direktno u jezero. Kada je 2009. godine vršena analiza, od devet uzoraka jezera Pariguz, nijedan nije bio u granicama druge klase – ‘pogodno za kupanje’. Uz sve ovo, do jezera ne postoji uređen prilaz, plaža, parking, osvetljenja tokom noći, nema ni kanti za đubre… U blizini jezera nema ugostiteljskih objekata, prodavnica… Ali, zato ima đubreta…

2 komentari

 1. prilaz jezeru bez ikakvog putokaza…obala zapuÅ¡tena , voda prljava…od krupnim primeraka ribe nema niÅ¡ta, jedino može da se upeca cverglan i to manji od dlana…nema razloga da se odlazi tamo…

 2. Sve je ovo resivo cas posla ,samo ako postoji volja i zelja opstine Rakovica.
  jednostavno se zabrani ispustanje kanalizacije u jezero i pola posla je obavljeno.
  Drugi deo je, takodje prosto odradiv-za pocetak treba pocistiti , pa onda sve ostalo.
  Steta za tako cistu vodu da se u nju pustaju fekalije.
  I na kraju ono najlakse-poribljavanje.
  Sve ostalo ce doci samo po sebi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.