Izdvajamo

Nauka

Vesti iz oblasti nauke; intervjui, događaji, saopštenja, najave, festivali…

Maj mesec matematike 2019

Maj mesec matematike 2019

Od 9. do 31. maja na raznim lokacijama u Beogradu biće organizovana naučnopopularna manifestacija Maj mesec matematike 2019 (M3).

Pročitaj više »

Beograd dobija Naučni klub 6. aprila

naučni klub

 Naučni klub Beograd biće otvoren 6. aprila u Ulici Kralja Petra 46. Klub će predstavljati inovativno mesto gde se na savremen način susreću nauka i građani

Pročitaj više »

Danas nema nauke bez tehnologije

Intervju sa dr Milijanom Komad Krajem avgusta ove godine, ISIA fakultet za dizajn, smešten u vili Stroci u Firenci, pretvoren je u transdisciplinarnu laboratoriju nauke, umetnosti i dizajna. Učesnici su stvorili „BAOTAZ“, kolaborativnu platformu, interaktivnu instalaciju i nosivu konstrukciju, koja je omogućila korisnicima da na svojim telima osete emocije koje se u određenom trenutku dešavaju na socijalnim mrežama na temu …

Pročitaj više »

Drugi Big Deal projekat obeležila ekipa pravnog fakulteta iz Ljubljane

Ekipa pravnog fakulteta iz Ljubljane pobednik je drugog po redu regionalnog Big Deal takmičenja čije je finale održano u Skoplju, glavnom gradu Makedonije. Na drugo mesto plasirala se ekipa pravnog fakulteta domaćina, dok su ostala mesta prema mišljenju advokata iz TLA (Top-Tier Legal Adriatic) podelile ekipe iz Zagreba, Beograda i Kragujevca. Ovogodišnje finale razlikovalo se od prethodnog po tome što …

Pročitaj više »

Mikser House: Na kafi sa naučnikom – prvi put

Na kafi sa naučnikom

U utorak, 12. aprila od 18.00, Petnica i Mikser organizuju novu vrstu događaja „Na kafi sa naučnikom“.

Pročitaj više »

Beogradski dani inženjera 2016

Beogradski dani inženjera

Beogradski dani inženjera ─ EBEC Beograd se održavaju deveti put zaredom od 10. do 14. marta na Mašinskom fakultetu.

Pročitaj više »

Univerzitet u Beogradu

Univerzitet u Beogradu

Univerzitet u Beogradu je najstariji i najveći univerzitet u Srbiji, ustanova obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti od najvišeg nacionalnog značaja, u vlasništvu države Srbije.

Pročitaj više »

Otvoren Naučno-tehnološki park Beograd

Naučno-tehnološki park Beograd

Danas je otvoren Naučno-tehnološki park Beograd u Zvezdarskoj šumi.

Pročitaj više »

Konferencija Voxxed Days Belgrade, 1. i 2. oktobra

Konferencija Voxxed Days Belgrade

Prva Devoxx konferencija na Balkanu, Voxxed Days Belgrade, biće održana 1. i 2. oktobra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke i postaviće Srbiju na mapu najvećih evropskih dešavanja u oblasti tehnologije.

Pročitaj više »

Astronomska opservatorija – besplatne posete

Astronomska opservatorija

Astronomska opservatorija u Beogradu, Volgina 7 (opština Zvezdara) obaveštava da je za posetioce otvorena svake poslednje subote u mesecu od 11.00 do 15.00.

Pročitaj više »

CPN: Prvi Makers Lab u Srbiji

Makers Lab

Posle četiri godine od osnivanja, Centar za promociju nauke (CPN) otvara prvi Makers Lab u Srbiji, 24. novembra u 19.00.

Pročitaj više »

Noć istraživača oduševila Srbiju!

Noć istraživača

Sinoć je održana Noć istraživača u desetak gradova širom Srbija, a ni loše vreme nije ugasilo rasplamsane umove željne novih naučnih iskustava i susreta.

Pročitaj više »

Prvi put – Tesla dan širom Srbije, 10. jula

Nikola Tesla (foto: Napoleon Seroni, 1893)

Sa ciljem da se 10. jul, rođendan Nikole Tesle, obeleži širom Srbije, a naročito u gradovima i mestima na kulturno turističkoj ruti Putevima Tesle (www.teslaways.rs), Klaster puteva kulture pokreće jedinstvenu manifestaciju Tesla dan!

Pročitaj više »

Q & A: Nauka i fudbal

Nauka i fudbal

Uporedo sa Svetskim prvenstvom u Brazilu, Centar za promociju nauke organizuje naučnopopularnu tribinu „Nauka i fudbal“, u četvrtak, 26. juna od 19.00, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

Pročitaj više »

Nastavljen Maj mesec matematike 2014

Maj mesec matematike

Treći po redu Maj mesec matematike (M3) ponovo je otvoren za publiku, u Robnoj kući Beograd (Knez Mihailova 5).

Pročitaj više »

Maj mesec matematike: Oblik života

Maj mesec matematike

Treći Maj mesec matematike (M3), Centar za promociju nauke svečano otvara 14. maja, u izložbenom prostoru Robne kuće Beograd, u Knez Mihailovoj 5.

Pročitaj više »

Dom omladine Beograda: Besplatna Škola astronomije

Mlečni put (foto: NASA)

U sklopu besplatnih obrazovnih programa za mlade, u Domu omladine Beograda biće pokrenuta Škola astronomije u saradnji sa studentima Matematičkog fakulteta.

Pročitaj više »

Noć istraživača 2013, 27. septembra

Noć istraživača

Beogradski naučnici će se ove godine okupiti 27. septembra kako bi kroz Noć istraživača 2013 domaćoj javnosti približili nauku kao važan deo svakodnevnog života.

Pročitaj više »

Mobilni planetarijum u Delta City-ju

Mobilni planetarijum

U atrijumu šoping mola Delta City, 9. jula od 11.00 do 22.00, biće postavljen Mobilni planetarijum.

Pročitaj više »

Tehnomegdan i Hakaton 2012 u Beogradu

Tehnomegdan

Prva godišnja IT konferencija Tehnomegdan i maratonsko programersko nadmetanje „hakaton“, sa temom razvoja mobilnih tehnologija i preduzetništva u okviru istih biće održani u salama Privredne komore Srbije (Resavska 13-15), 25. (od 9.00) i 26. oktobra (do 23.00). Prvog dana biće priređen niz predavanja renomiranih gostujućih predavača iz oblasti mobilnih tehnologija. Hakaton počinje prve večeri i trajaće do kraja manifestacije kada …

Pročitaj više »