Naslovna » BG servis » Novi simbol grada i zvanično „Most na Adi“

Novi simbol grada i zvanično „Most na Adi“

Odbornici grada Beograda usvojili su Odluku da novi most preko Save nosi ime „Most na Adi“, čime me je ispoštovana želja većine Beograđana.

 

Predsednik Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Slobodan Stanimirović ukazao je da je većina građana prestonice izrazila želju da novi most ponese upravo taj naziv.

–To je kratko i jasno ime koje je, praktično, već zaživelo i koristi se u svakodnevnom govoru. Takođe, želeli smo da izbegnemo situaciju iz prošlosti da građani ne zovu most po zvaničnom imenu – istakao je Stanimirović.

„Most na Adi“ kao sastavni deo unutrašnjeg prstena imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za metro i dve pešačko – biciklističke staze. Dugačak je 969 metara i širok 45 metara, sa pilonom visokim 200 metara. Novi most će omogućiti građanima da sa jedne na drugu stranu reke pređu bez velikiih saobraćajnih gužvi i da uštede oko 30 minuta vremena, dok se očekuje da intezitet saobraćaja preko sadašnjih mostova bude značajno smanjen.

Takođe, odbornici su objedinjenoj raspravi usvojili odluku da prostor ispred Palate „Beograd“ ponese ime „Plato Đoke Vještice“, a da plato ispred sportske hale „Arena“, dobije naziv po proslavljenom košarkaškom treneru Aleksandru Nikoliću. Ovom odlukom odbornici Skupštine grada završili su 37. sednicu. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.

3 komentari

  1. Ime mosta je uvreda za sve kreativne predloge jer je "većina graÄ‘ana prestonice" odlučila. Prvo, to nije tačno jer nije bilo referenduma. Drugo, ime je neprecizno (Beograd ima više Ada I dve reke), netačno (samo je jedan stub na Adi Ciganliji) I nemušto (ništa ne govori o lepoti konstrukcije ovog mosta). Nažalost, još jedno "olako dato" ime the bi se podišlo svetini u predvečerje izbora.

  2. Most je uredu,ali zasto liftovi jos uvek nerade.Hoce li kod nas nekad nesto da zavrse kako treba ili su liftovi kao ukras.Obisli jednom most i kao idu tu sad vozila i to je sve.Neka neko posalje lika da osposobi te liftove jer stoje tamo vec godinama ,a kao radi se punom parom. Dokle vise sa nasim poslovima..