Naslovna » BG servis » Kvalitet vazduha u Beogradu
Kvalitet vazduha u Beogradu (foto: Rade Dr / Pixabay)
Kvalitet vazduha u Beogradu (foto: Rade Dr / Pixabay)

Kvalitet vazduha u Beogradu

Kvalitet vazduha u Beogradu meri se prikupljanjem podataka iz državnog sistema za monitoring, kao i iz sistema takozvanog građanskog monitoringa.

Kvalitet vazduha u Beogradu po opštinama – aktuelni podaci

Podaci dolaze sa zvaničnih mernih stanica (državni – Open Data), ali i sa drugih različitih sistema za akviziciju (Sensor Community, Klimerko, WeatherLink, PurpleAir). U celoj Srbiji u sistemu je više od 430 automatskih stanica.
Vrednovanje i rangiranje kvaliteta vazduha vrši se prema metodologiji koju primenjuje evropska Agencija za životnu sredinu (EEA) za proračun Evropskog indeksa kvaliteta vazduha, sa rasponom u šest kategorija:

  • DOBAR,
  • PRIHVATLJIV,
  • SREDNJI,
  • LOŠ,
  • VEOMA LOŠ I
  • IZUZETNO LOŠ.

Podaci su obrađeni prostorno i statistički, na dnevnom nivou, a predstavljeni su u dinamičnoj formi lako razumljivim indikatorima i daju informaciju o stanju životne sredine. Stepen zagađenosti računa se na osnovu dve zagađujuće materije – suspendovanih čestica prečnika do 10 i 2,5 mikrona (PM10 i PM2.5). Merenja PM10 i PM2.5 prostorno su agregirana kao srednje vrednosti na nivou opštine, a vremenski na časovnom i 24­časovnom nivou.

Sve relevantne podatke preuzima i obrađuje sistem xEco – Ekstremna ekologija za potrebe aplikacije xEco Vazduh, koja u realnom vremenu, u formi mape i rang-lista, daje prikaz kvaliteta vazduha u Srbiji.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.