Naslovna » Izlasci » Festivali » 5. Beldocs: pet svetskih premijera i dve evropske

5. Beldocs: pet svetskih premijera i dve evropske

Peti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 4. do 9. maja na pet lokacija u Beogradu i dve u Novom Sadu, a 29 filmova razvrstano je u pet programa.

Počela je prodaja karata za projekcije filmova u Sava centru, „Biba struja“, „Lice revolucije“, „Marina Abramović: Umetnik je prisutan“. Cena karata je 250 dinara za pojedinačne projekcije i 350 dinara za dve projekcije na otvaranju Beldocs festivala. Cene karata za projekcije u Domu omladine su 150 dinara, u Dvorani KCB 200 dinara, u bioskopu „Fontana“ 200 dinara, u Domu kulture „Studentski grad“ 150 dinara.

Ovogodišnji festival obeležiće pet svetskih premijera i dve evropske. Svetske premijere su: „Lice revolucije“, „Biba struja“, „Umetnik iz senke“, „Šopen u podne“ i „Marina Abramović – Umetnik je prisutan“ (srpska premijera), a evropske: „Cena zlata“ i „Dragan Wende – West Berlin“. Svi autori filmova bavili su aktuelnim temama, ljudskim pravima i pravima manjina.

Jubilarno, peto po redu, izdanje festivala obeležiće 29 dokumentarnih filmova u dva takmičarska, dva revijalna i jednom specijalnom programu. U procesu selekcije programa festivala učestvovali su: Miroljub Stojanović (filmski kritičar), Vladimir Perović (režiser), Boris Mitić (režiser), Mladen Vušurović (direktor festivala).

Filmski kritičar i član selektorskog tima festivala Miroljub Stojanović istakao je da je ovogodišnji program veoma atraktivan i da je bio fasciniran ponudom filmova koji je pogledao pre selekcije kako domaćih tako i svetskih autora. „Dokumentarni film je u svetu u punom zamahu“, rekao je za međunarodnu selekciju. Posebno je pohvalio domaći dokumentarni film i izjavio da domaćim programom festivala dominiraju mladi ljudi sa svežim, novim, idejama. Stojanović je dodao: „Ovogodišnji festival će obeležiti filmovi koji se već u svetu svrstavaju među najbolje filmove snimljene u istoriji dokumentarnog filma“.

Međunarodni program predstavlja jedan od mogućih preseka aktuelne produkcije dokumentarnog filma, sa trenutno najatraktivnijim svetskim naslovima, kao što su „Marina Abramović: Umetnik je prisutan“ Metjua Ejkersa (koji se prikazuje se na svim prestižnim filmskim festivalima u svetu i budi veliko interesovanje publike), „Najmanje mesto na svetu“ Tatjane Huezo (dobitnik Grand prix-a na DOK Leipzig festivalu), „Ovo nije Kalifornija“ Marten Persiel-a (koji je nagrađen na Berlinalu), „Porodični portret u crno belom“ Julije Ivanove (dobitnik nagrade za najbolji kanadski film na Hot Docs filmskom festivalu). (danubeogradu.rs)

»»» Program festivala «««

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.