Naslovna » Izlasci » Festivali » Španski metar 2012: Sudbine i strasti
Agora
Agora

Španski metar 2012: Sudbine i strasti

Peto izdanje Španskog metra biće održano u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6) od 18. do 22. maja.

Prvi put na festival dolaze gosti iz Španije: reditelj i scenarista Monćo Armendariz i producentkinja Pui Oria. Prvi put na festivalu biće prikazan vestern, i to špageti, „Blektorn“ Matea Hila, i prvi put delo Karlosa Saure – „Sedmi dan“, koji su organizatori festivala pokušavali da dobiju još od prvog izdanja. Zbog tog filma i zalaganja u vezi sa filmom, moto ovogodišnje manifestacije je „Sudbine i strasti“.

U Saurinom filmu strast je vrsta karaktera, a sudbina je od Boga i nepromenjiva. Nasuprot tome, u filmu koji će otvoriti festival, ono što se događa glavnoj junakinji nije sudbina već mőra koja može da se odagna. Strah i inercija podstiču sudbinu, a snaga može da je menja – po određenj ceni. U tom smislu, Armendarizovom filmu pridružuju se „Amador“ i „Život je samo jedan“. U sva tri, junakinje su žene koje pokušavaju da se odupru onome što im se događa ili im se tek sprema.

U četvrtom filmu u kome je protagonista žena, otpor nije uspeo jer je strast nadvladala razum. Reč je o „Agori“, svojevrsnoj lekciji iz istorije kao sudbine koja se ponavlja. Shvataju to i bolivijski indijanci u izvrsnom filmu „Prodaće i kišu“ ali se neće pomiriti s tim. ‘Ljudski je boriti se’ i to ponekad daje rezultate, potvrđuje dirljiva komedija „Kinez za poneti“ dok se u „Crnom hlebu“ od sudbine, ipak, ne može pobeći.

Pred publikom je devet mudro napisanih i znalački režiranih priča koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Jer su ‘život kao strast i film kao sudbina dobitna kombinacija’. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Petak, 18. maj – Svečano otvaranje
(20.00) Ne plaši se (No tengas miedo)

Subota, 19. maj
(19.00) Sedmi dan (El séptimo día)
(21.00) Blektorn (Blackthorn)

Nedelja, 20. maj
(19.00) Kinez za poneti (Un cuento chino)
(21.00) Prodaće i kišu (También la lluvia)

Ponedeljak, 21. maj
(19.00) Amador
(21.00) Crni hleb (Pa negre)

Utorak, 22. maj
(19.00) Život je samo jedan (Planes para mañana)
(21.00) Agora

»»» OPISI FILMOVA «««