Naslovna » Izlasci » Izložbe » Fotografije Aleksandre Prhal: Belgrade, pardon my low-res
Aleksandra Prhal - A sada iz profila
Aleksandra Prhal - A sada iz profila

Fotografije Aleksandre Prhal: Belgrade, pardon my low-res

U Kući kralja Petra I (Vase Pelagića 40, Senjak), od 2. do 7. juna biće otvorena izložba fotografija Aleksandre Prhal „Belgrade, pardon my low-res“.

„Izađite iz kuće kao da ste upravo stigli u neku stranu zemlju; otkrijte svet u kome već živite; počnite dan kao da ste upravo sišli s broda iz Singapura i kao da nikada niste videli svog komšiju ili druge ljude po iskrcavanju… to je ono što vam otkriva čovečanstvo, do sada nepoznato“. Ovo je bio recept Valtera Benjamina kako svaku šetnju poznatim ulicama grada pretvoriti u otkrivanje nepoznatog – i to po kvartovima i ulicama za koje verujete da ih dobro poznajete.

Aleksandra Prhal - Prirodno matematički
Aleksandra Prhal – Prirodno matematički

Grad i naši pogledi na njega neprekidno se menjaju. Te promene su samo naizgled neprimetne. Ukoliko ste pažljiviji hroničar primetićete da se svakog dana u poznatom kadru pojavi nešto neočekivano. Ukoliko ne verujete u to setite se Harvija Kajtela i serijala njegovih fotografija u filmu „Dim“. Zato što su neočekivane i nestalne, promene su ono što nam daje u zadatak da ih beležimo i čuvamo. Možda već sutra budu – promenjene.

Fotografije Beograda autorke Aleksandre Prhal specifične su upravo zbog ta dva aspekta. Njene fotografije su dokumenti neočekivanih trenutaka, incidenata koji dobijaju dodatnu vrednost besprekornim odnosom kolora i načinom kadriranja zatečenog stanja. Na Aleksandrinim fotografijama retko će se pronaći „poznati kadar“, odnosno lokacija koje je već privukla druge. Ukoliko se pak u objektivu nađe nešto što prepoznajemo – njen ugao posmatranja stvari dolazi još više do izražaja.

Drugi aspekt koji preporučuje njene fotografije je – tehnološki. Svaka od njenih fotografija nastala je korišćenjem uređaja koji se ne klasifikuju kao „profesionalna oprema“, što ovom serijalu fotografija Beograda daje dodatnu autentičnost. Tehnologija je konačno demokratizovala umetnički čin koji je postao moguć korišćenjem priručne tehnologije poput manjih aparata i mobilnih telefona.

Paradoksalno – ta i takva tehnologija sve autore čini jednakim a zatim pomaže u otkrivanju autentičnih talenata, koji, poput Aleksandre, uspevaju da uz minimalnu pomoć tehnologije i neprekidnu budnost za „hvatanje trenutka“ otkriju drugačiju i stalno promenljivu dušu Beograda.

Aleksandra Prhal je diplomirala na FPUD 1998. godine. Posle uspešne serije samostalnih i grupnih slikarskih izložbi posvetila se radu u advertajzingu kao dizajner i art direktor. Od 2001. do danas nagrađivana je na lokalnim i međunarodnim festivalima, a njeni radovi iz domena dizajna ambalaže, vizuelnih identiteta i oglasnih kampanja objavljivani su u više međunarodnih izdanja.

Izložba će biti otvorena 2. juna u 19.00, a radno vreme galerije je od 12.00 do 20.00. (danubeogradu.rs)