Naslovna » Izlasci » Festivali » Proleće u Beogradu, 16-18. maj
Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički"
Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički"

Proleće u Beogradu, 16-18. maj

Festival Proleće u Beogradu biće održan u Dvorani Doma sindikata, od 16. do 18. maja.

Otkazana je manifestacija Proleće u Beogradu zbog elementarne nepogode u Srbiji. Uskoro će biti saopšten novi termin.

Pošto je pre dvadesetak godina ugašen festival pop muzike Beogradsko proleće, ove godine Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pokreće novu sličnu manifestaciju. U saradnji sa TOB-om i Udruženjem kompozitora Srbije, organizator je pripremio tri različita programa.

Prve večeri, 16. maja od 20.00, biće održan koncert „Evergrin parada„, muzike domaćih autora koja je nastala između 1960. i 1980. godine.

Nastupiće Lola Novaković, Beti Đorđević, Radmila Karaklajić, Nada Pavlović, Maja Odžaklijevska, Lena Kovačević, Ekstra Nena, Jasna Gospić, Zoran Leković, Lutajuća srca, Leo Martin, Lado Leskovar, Žarko Dančuo, Zafir i Vasil Hadžimanov, Miki Jevremović, Zoran Georgijev, Dejan Peković, Dejan Cukić, Dragan Mijalkovski, Kemal Monteno.

Poseban deo programa biće posvećen obeležavanju 70. godišnjice života i 50. godišnjice rada Zafira Hadžimanova, koji će nastupati uz pratnju svoga sina, Vasila Hadžimanova. Dirigent je Vojkan Borisavljević a voditelji Katarina Gojković i Goran Sultanović.

U subotu, 17. maja od 17.00, u prvom delu programa biće izvedeno 15 novih dečjih pesama koje je stručni žiri odabrao među 50 radova prispelih na javni konkurs. Numere će izvoditi deca, voditelji su Milorad Mandić Manda i Anđela Mandić, a dirigenti su Vesna Šouc Tričković i Jovan Adamov.

Posle takmičarskog dela i dodele nagrade najboljoj kompoziciji u drugom delu programa nastupiće odabrani učesnici akcije ministarstva odbrane „Naša deca“.

Za nedelju, 18. maja od 20.00, pripremljeno je „Veče zabavne i pop muzike“ tokom kog će biti izvedeno 16 novih kompozicija. Dirigenti su Ivan Ilić, Aleksandar Filipović i Vojkan Borisavljević, voditelji Dušica Spasić i Branko Veselinović.

Stručni žiri festivala Proleće u Beogradu odabrao je 16 kompozicija između stotinak pristiglih na konkurs i one će od petka biti dostupne na talasima Radio Beograda. Poznati kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević je umetnički direktor festivala i član stručnog žirija koji je odabrao takmičarske kompozicije. (danubeogradu.rs)