Naslovna » Izlasci » Film » Kinoteka: Godišnjica smrti Aleksandra Saše Petrovića
Aleksandar Saša Petrović
Aleksandar Saša Petrović

Kinoteka: Godišnjica smrti Aleksandra Saše Petrovića

U sredu, 20. avgusta od 13.00, u Kinoteci u Uzun Mirkovoj 1, biće obeležena godišnjica od smrti Aleksandra Saše Petrovića.

Fondacija Aleksandar Saša Petrović i Jugoslovenska kinoteka obeležiće dvadesetu godišnjicu od smrti velikog jugoslovenskog i srpskog filmskog reditelja Aleksandra Saše Petrovića. Od 13.00 biće održan okrugli sto o Petrovićevom delu, a od 17.00 biće prikazan njegov najpoznatiji film „Skupljači perja“ sa nove kopije koju je nedavno napravila Kinoteka.

Na okruglom stolu „Evropsko nasleđe Saše Petrovića – Od Lotaringije do Obedske bare“ govoriće poznavaoci njegovog dela svih generacija. O trajnom i međunarodnom uticaju Aleksandra Saše Petrovića govoriće Petar Volk, Nevena Daković, Boro Drašković, Vlastimir Sudar i amerikanac Greg Dekjur Džunior.

Najpoznatiji Petrovićev film „Skupljači perja“ biće prikazan sa nove 35mm kopije koju je napravila Kinoteka. Značaj restauriranja domaćeg filmskog blaga predstaviće Irena Bilić, direktor filmskog festivala „Evropa oko Evrope“ iz Pariza, i Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Aleksandar Petrović – karijera

Aleksandar Petrović je rođen u Parizu 14. januara 1929. godine, a njegova porodica se vraća u Beograd dve godine kasnije. Po završetku rata, Petrović odlazi na studije filmske režije 1947. godine, kao deo prve generacije studenata na danas čuvenom fakultetu FAMU u Pragu. Zbog raskida odnosa Jugoslavije sa Istočnim blokom primoran je da se vrati već sledeće godine kada i počinje svoju filmsku karijeru kao asistent Vladimira Pogačića.

Posle uspešnih kratkih dokumentarnih filmova njegov debitanstki film „Dvoje“ dobija Oktobarsku nagradu grada Beograda 1961. godine i tako počinje jedna od najuspešnijih filmskih karijera bivše Jugoslavije. Petrović je osvojio tri Zlatne arene u Puli i pored Oktobarske, bio nosilac i Sedmojulske i nagrade AVNOJ-a. Njegov film „Tri“ (1965) je dobio prvu nagradu u Karlovim Varima, a „Skupljači perja“ (1967) Gran pri i nagradu kritike na Kanskom filmskom festivalu, a oba filma su bili nominovani za Oskare.

U drugom delu karijere Petrović se okrenuo adaptaciji poznatih književnih dela Mihaila Bulgakova, Hajnriha Bela i Miloša Crnjanskog. Posle izuzetno iscrpljujućih problema tokom produkcije njegovog poslednjeg filma „Seobe“, Petrović je preminuo od raka u Parizu, 20. avgusta 1994. godine. Petrović je svetski poznat i priznat kao tvorac estetike „uzavrelih strasti i ciganskog melosa“, koji su imali i dalje imaju snažan uticaj na domaću i svetsku kinematografiju. (fcs.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.