Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Jinx u Domu omladine Beograda, 12. decembra
Jinx (foto: Ksenija Mikor)

Jinx u Domu omladine Beograda, 12. decembra

Zagrebački pop bend Jinx (Džinks), poznat po hitovima „Tamo gdje je sve po mom“, „Smijem se“, „Da smo se voljeli manje“… dve decenije postojanja proslaviće koncertom 12. decembra u Domu omladine Beograda.

Ulaznice su od danas u prodaji po ceni od 1.200 dinara na blagajni DOB-a, odnosno preko mreže Eventim.

Pevačica Jaja (Yaya), gitarista Coco Moskito (Mosqito) i ostali iz benda rođendanski koncert u „Amerikani“ DOB-a zamislili su „kao svojevrsnu retrospektivu svih 20 godina, od najranijih dana do danas“.

– Sviraćemo najveće hitove, ali sigurno će biti i nekih iznenađenja i pesama koje neko vreme nismo izvodili, a pripremili smo ih upravo za ovu godišnjicu. Dođite u Dom omladine i proslavite zajedno s nama naših prvih 20 godina – poziva Coco i dodaje: – Polako smo zašli u godine u kojima nam je fenomenalno da vikendom malo pobegnemo od kuće, tako da se na bini definitivno osećamo mlado, pogotovo kad još pogledamo u prvih nekoliko redova publike, tamo izgleda da se baš ništa ne menja.

Na slavljeničkoj turneji Jinx su već nastupali u deset dana unapred rasprodatoj „Cvetličarni“ pred 1.500 Ljubljančana, dok su u matičnom Zagrebu na festivalu „Gričevanje“ privukli rekordnih 5.000 posetilaca, dok je još najmanje 1.000 moralo ostalo van prostora u parku Tuškanac iz sigurnosnih razloga.

Jinx su već punili „Amerikanu“ DOB-a prilikom svog prvog samostalnog koncerta u Beogradu 2009. i potom 2012. godine, kao i SKC 2011. godine.

Jinx – prvih 20 godina

– Apsolutno sam srećan i zadovoljan činjenicom da smo uspeli u tome da nam hobi postane posao… – kaže Coco Mosquito.

Već od osnivanja u Zagrebu početkom 1990-tih Jinx predvođeni pevačicom Yayom (Jadranka Ivaniš) i gitaristom i autorom Coco Moskitom (Goran Muratović) privukli su pažnju kao prvorazredna koncertna atrakcija i eklektičan pop bend debijem „Sextaszy“ (1995) i potom drugim albumom „Second hand“ (1997), sa koga je hit singl „Smijem se“.

Treći album „Pompei“ (1999) donosi hitove „Bye Bye Baby Bye“, „Na plaži“ i „Koliko suza za malo sna“, a sa četvrtog „Avantura počinje“ (2001) top liste je poharala pesma „Tamo gdje je sve po mom“. Uprkos postiguntom velikom uspehu band se u proleće 2002. godine ugasio.

– Raspali smo se zbog neslaganja oko toga šta se radi sa bendom i drugih stvari. Imali smo sreću da smo se dosta rano raspali. To ti pruža mogućnost da se relativno mlad iskupiš za greške i kreneš ponovo. U međuvremenu su se ljudi povenčavali, postali roditelji, pa podetinjili i 2007. odlučili da bi ipak mogli ponovo da rade zajedno – objašnjava Coco.

Hit singl „Na čemu si ti?“ najavio je povratnički album „Na zapadu“ (2007), a ubrzo stiže i živi album „Jinx Live“ (2008). Poslednji album CD „Diksilend“ izašao je krajem 2010. godine, i sa njega su postali hitovi „Da smo se voljeli manje“, „Čuvaj me , ne daj me“, „Klinci su u redu“…

– Najveće dostignuće je to što smo eto izdržali jedni druge i sve ono što ovaj ‘posao’ nosi sa sobom i dočekali da slavimo 20 godišnjicu… Naravno da bismo danas 20 godina iskusniji svašta nešto uradili drugačije nego kad smo bili mladi i ludi, ali verovatno je dobro da tako nešto nije moguće – kaže jedan od osnivača benda Coco. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.