Naslovna » BG servis » „Terazije“ se uklanjaju sa Novog Beograda
Tematski park Terazije
Tematski park Terazije

„Terazije“ se uklanjaju sa Novog Beograda

Tematski park „Terazije“ u Bloku 42 na Novom Beogradu nije zaživeo. Postojeći montažni objekti biće uklonjeni, a prostor će biti pripojen kompleksu nove autobuske stanice, odlučile su gradske vlasti.

Replika beogradskog trga Terazije, kakav je bio tridesetih godina prošlog veka, podignuta je 2011. godine na Novom Beogradu, sa planom da postane kulturni i turistički atraktivan prostor.

Ideja da se ovakav sadržaj postavi potekla je od ekipe filma „Montevideo, Bog te video“, kojoj su kulise starih Terazija bile potrebne za snimanje, a kasnije bi, po njihovom predlogu, objekti ostali gradu. U tom trenutku novac za projekat nije pronađen, ali je dve godine kasnije doneta odluka da se on ipak realizuje. Izgradnja je započeta i nikada nije u potpunosti završena, niti je tematski park zvanično otvoren.

Replike nekih terazijskih objekata ipak su živele jedno vreme. Podignute su kulise, a namera je bila da se iza njih smeste ugostiteljski i mali trgovački objekti, koji bi bili izdati u zakup. U maju 2012. godine organizovani su i prvi programi.

Beograđani su u velikom broju došli da popiju kafu ispred starog hotela „Moskva“ i kafane „Kod zlatnog krsta“, prošetaju kaldrmisanim Terazijama, uđu u prvi srpski autobus iz 1939. godine i stari tramvaj, vide repliku nekadašnje terazijske fontane…

Svirao se džez, plesali su beogradski maturanti i sve je najavljivalo dug život ovog neobičnog prostora. U to vreme, pored završetka započetih radova, planirani su i stalni vikend događaji, otvaranje umetničkih ateljea, uključivanje „Terazija“ u kulturnu scenu grada…

Godinu… i dve godine kasnije

U prvoj godini (ne)zvaničnog postojanja, novobeogradske Terazije ugostile su manji broj koncerata, izložbi, filmskih projekcija… Lokali su ostali prazni, pošto su, zbog nedostatka programa, posetioci bili retki.

Prostor koji je bio zamišljen kao gradski trg bez saobraćaja, sa devet objekata, pešačkim stazama i zelenim površinama danas je ruglo grada, zaraslo u korov, sa polomljenim prozorima i pocepanim platnima koja vise sa kulisa…

Beograđani sa nestrpljenjem čekaju da „Terazije“ budu uklonjene. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.