Izdvajamo
Naslovna / Izlasci / Festivali / Beogradski irski festival 2017 od 6. do 22. marta
Beogradski irski festival 2017

Beogradski irski festival 2017 od 6. do 22. marta

Peti Beogradski irski festival biće održan od 6. do 22. marta, a na više lokacija u Beogradu biće predstavljen deo očaravajuće irske kulture.

Publiku očekuju najznačajnija i najnovija filmska ostvarenja iz Irske, zatim savremeni plesni performans, izložbe, koncerti, radionice i drugi atraktivni kulturni događaji, kao i niz zanimljivih gastronomskih dogodovština.

– Beograd je evropski grad u pravom smislu, u kojem je spoj dve živopisne i spontane kulture (srpske i irske), iz najudaljenijih delova Evrope, jugoistočne i zapadne, prirodno nastao, inspirisan našim Keltom – Svetim Patrikom. Pozivam vas da nam se pridružite na petom po redu festivalu, uz poznatu irsku plesačicu Džin Batler (Jean Butler), filmove i razgovore sa rediteljem serije „Birmingemske bande“ (Peaky Blinders) Dejvidom Kefrijem (David Caffery), i da uživate u prelepem Zelenom osvetljavanju Beograda u suton, 17. marta 2017. godine. Svratite na veče irske tradicionalne muzike, probajte irske specijalitete koje za vas spremaju gostujući kuvari, a očekuje vas i puno drugih događaja između 6. i 22. marta – kaže Jas Kaminski, direktor festivala.

Pored pridruživanja globalnoj irskoj zabavi u nedelji živahnih proslava (uključujući Svetog Patrika 17. marta), beogradska publika upoznaće se kroz program festivala sa zanimljivim pregledom irske kulture, koji uključuje jake društvene, istorijske i kulturološke elemente.

Beogradski irski festival ulepšaće (i održati radionicu) Jean Butler, čuvena plesačica i, uz Michaela Flatleya, osnivač globalnog fenomena Riverdance, a gost festivala biće i David Caffrey, reditelj nove sezone popularne serije „Peaky Blinders“ (Birmingemska banda) koja se i kod nas sa uspehom prikazuje. Ovogodišnji fokus filmskog programa biće irska muzika.

Beogradski irski festival – višednevni praznik

U okviru muzičkog programa koncert će održati kantautor Dylan Tighe (Dilan Taj) koji će se beogradskoj publici predstaviti sa jedinstvenim audio-vizuelnim performansom uz 5.1 surround zvučni sistem i 3D projekcije.

Tu je i izložba renomiranog irskog fotografa Conora Fergusona, kao i festivalski foto-konkurs koji će uskoro biti raspisan. Pobednika konkursa očekuje vredna nagrada.

Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Uskoro možete očekivati detaljnije informacije o programu!

Beogradski irski festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji sa Ambasadom Republike Irske u Atini i Beogradskim konzulatom, Irskim filmskim institutom, delegacijom Evropske unije i vodećim beogradskim filmskim i kulturnim institucijama. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.