Naslovna » Izlasci » Sport » Beogradski maraton u subotu 22. aprila

Beogradski maraton u subotu 22. aprila

Jubilarni 30. Beogradski maraton biće održan u subotu 22. aprila na ulicama (i mostovima) Beograda. Očekuje se da, pored takmičara, u jednom od najznačajnijih sportskih događaja u što većem broju učestvuju i građani.

U danu za rekreaciju i izazove trčaće se, pod ovogodišnjim sloganom “Maraton spaja”, u tri discipline – u trkama na 5 km, 21,1 km i maratonu – trci na 42,195 kilometara. Trasa je u odnosu na prethodne maratone promenjena, a prvi put će u nju biti uključen i Most na Adi. U polumaratonu i maratonu trčaće više od 7000 takmičara iz 70 zemalja.

Organizatori najavljuju učešće velikih svetskih atletskih imena. U Beograd dolaze Bob Bimon (bio je promotor Beogradskog maratona 1990, i 2007. zajedno s Majkom Pauelom), Karl Luis (2006. i 2013), Lase Viren (1996. i 2009), Sergej Bubka (1997), Marlen Oti (2005), Majk Pauel (2007), Roza Mota (2011), Kevin Jang (2014), Galina Čistjakova (2015) i Havijer Sotomajor (2016).

Najbolji domaći takmičari, koje predvode Olivera Jevtić i Darko Živanović, takođe će biti na stazi. Među njima su Marijana Čegar-Lukić, Nataša Ćulafić, Nora Trklja, Teodora Simović, Kristijan Stošić, Siniša Radivojević…

Satnica i trase

Evo satnice i trase za zainteresovane posmatrače i učesnike, uz napomenu da će na pojedinim linijama javnog gradskog prevoza doći će do izmena u saobraćaju u periodu od 9 do 16 časova. Nadležni mole Beograđane da u petak posle 22 časa uklone sva vozila sa trase maratona, da ne uklanjaju signalizaciju koja će biti postavljena 22. aprila i da poštuju uputstva saobraćajne policije i komunalnih službi.

Coca Cola Trka zadovoljstva (5 km)samo u trci zadovoljstva učešće je moguće bez prethodnog prijavljivanja

Trka je manifestacionog karaktera, bez pobednika i plasmana. Pravo učešća imaju svi koji to žele. Start trke je u 10.15 časova na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Trg Nikole Pašića (ispred Narodne skupštine Republike Srbije) i trči se ulicama: Bulevar kralja Aleksandra – Branka Krsmanovića – Žička – Kralja Nikolaja II (14. decembra) – Mekenzijeva – Trg Slavija – Kralja Milana. Cilj je na Terazijama.

Polumaraton (21,1 km)

Pravo učešća imaju svi građani, a deca od 14 do 18 godina moraju da imaju pisanu saglasnost roditelja. Start trke je u 10.00 časova na raskrsnici ulica Bulevar kralja Aleksandra i Resavske i trči se ulicama: Bulevar Kralja Aleksandra – Beogradska – Slavija – Nemanjina – Balkanska – Gavrila Principa – Brankova – Bulevar Nikole Tesle – Džona Kenedija – Bulevar Mihajla Pupina – Bulevar umetnosti – Bulevar Milutina Milankovića – Antifašističke borbe – Most na Adi – Antifašističe borbe – Bulevar Milutina Milankovića -Milentija Popovića – Bulevar Mihajla Pupina – Brankova – Kraljice Natalije – Kneza Miloša – Kralja Milana – Terazije – Cilj je ispred hotela „Moskva“.

Maraton (42,195 km)

Pravo učešća imaju svi građani stariji od 18 godina. Start trke je u 10.00 časova na raskrsnici ulica Bulevar kralja Aleksandra i Resavske i trči se ulicama: Bulevar Kralja Aleksandra – Beogradska – Slavija -Nemanjina – Balkanska – Gavrila Principa – Brankova – Bulevar Nikole Tesle – Džona Kenedija – Bulevar Mihajla Pupina – Bulevar umetnosti – Bulevar Milutina Milankovića – Antifašističke borbe – Most na Adi -Antifašističe borbe – Bulevar Milutina Milankovića – Milentija Popovića – Bulevar Mihajla Pupina – Bulevar Nikole Tesle – Karađorđeva – Glavna – Bežanijska – Tošin bunar – Pariske komune – Bulevar Maršala Tolbuhina – Otona Župančića – Narodnih heroja – Bulevar Milutina Milankovića – Tošin bunar – Zemunska – Vojvođanska – Dr. Ivana Ribara – Jurija Gagarina – Dušana Vukasovića – Evropska – Gandijeva – Jurija Gagarina – Omladinskih brigada – Đorđa Stanojevića – Bulevar Crvene armije – Jurija Gagarina – Bulevar Milutina Milankovića – Milentija Popovića – Bulevar Mihajla Pupina – Brankova – Kraljice Natalije – Kneza Miloša – Kralja Milana – Terazije – Cilj je ispred hotela „Moskva“.

Proglašenje prva tri takmičara u apsolutnom plasmanu u polumaratonu i maratonu (muškarci i žene) će se održati na bini u cilju u 13:15.

Prateći programi

Na 30. Beogradskom maratonu organizovane su i štafetne trke, najavljen je nastup mama sa bebama, ravnopravno u svim trkama učestvuju osobe sa invaliditetom… Pojedini učesnici trčaće u sklopu humanitarnih akcija kojima će se prikupljati sredstva za ugrožene. Šetnja odgovornih vlasnika pasa postaje tradicionalna, kao i prateće stručne tribine i predavanja.

3. Šetnja odgovornih vlasnika pasa

U okviru Trke zadovoljstva, sa početkom u 10.30 časova, biće održana 3. Šetnja odgovornih vlasnika pasa. Vlasnici pasa će se prijavljivati za učešće na startnoj poziciji na parkingu ispred Narodne Skupštine (ugao Trga Nikole Pašića i Vlajkovićeve) od 8 sati ujutro. Prijavni formulari mogu se preuzeti od srede 19. aprila do subote u dve IDEA prodavnice – u Bulevaru kralja Aleksandra 44 i Makenzijevoj 81.

Uslovi za učešće u Šetnji su da psi budu čipovani i vakcinisani protiv besnila, da budu socijalizovani i da se vode na povocu. Vlasnici treba da ponesu higijenske kesice i vodu za pse. Organizator moli vlasnike da ponesu i pasoš svog psa.

Cilj šetnje je promovisanje odgovornog i humanog odnosa prema životinjama, a volonteri na startnoj poziciji prikupljaće hranu za napuštene pse i mačke.

Tribine: Trčanje – zdravstveni, rekreativni, trenažni i takmičarski aspekti

U susret Beogradskom maratonu u sredu, četvrtak i petak, 19, 20. i 21. aprila u Klubu Doma omladine Beograda, Beogradski maraton i Visoka sportska i zdravstvena škola održaće tribine, koje su kombinacija predavanja, diskusije i praktičnih prikaza, na temu „Trčanje – zdravstveni, rekreativni, trenažni i takmičarski aspekti“. Uvodničari i predavači su stručnjaci iz različitih oblasti (medicina, fiziologija, psihologija, ishrana, turizam…) i gosti. Satnica: sreda 16-20h, četvrtak 10-18h i petak 16-20h. 

Dečiji maraton 29. aprila

Dečiji maraton tradicionalno prethodi Beogradskom maratonu, ali je ove godine odložen zbog uskršnjih praznika. Mališani će na svom maratonu, 24. po redu, trčati u subotu 29. aprila, uobičajeno, u Beogradskom zoološkom vrtu.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković