Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

* DuB | 19. 4. 2015.

Scroll to top

Top

Duboki potok

66 Flares Filament.io 66 Flares ×

Duboki potok

Jezero Duboki potok je dva kilometra udaljeno od centra Barajeva. Nastalo je početkom devedesetih godina prošlog veka, podizanjem brane kojom je pregrađen Duboki potok, po kome je jezero i dobilo ime.

Zahvaljujući činjenici da nema razvijenu industriju, područje opštine Barajevo još spada u područja sa nezagađenom životnom sredinom. Da bi tako ostalo i u budućnosti, Barajevo je među prvim beogradskim opštinama donelo odluku o usvajanju Lokalnog ekološkog akcionog plana radi očuvanja i zaštite kvaliteta životne sredine. Bitnu ulogu u tim planovima ima i jezero Duboki potok, a samo jezero, iako se nalazi dva kilometra udaljeno od centra Barajeva, nije teško naći. Do jezera sve vreme navode putokazi a ispred jezera postoji parking.

Jezero pokriva površinu od gotovo osam hektara, a oivičeno je gustim šumskim pojasem koji je ispresecan brojnim manjim izvorima i potocima. Jezero se redovno poribljava, čisti i održava pa je postalo omiljeno odredište mnogim ribolovcima i izletnicima. Obala jezera obrasla šumom je nekim nepisanim pravilom rezervisana za ribolovce koji su još davno ovde napravili malena skrovišta od kiše i sunca. Peca se šaran, smuđ, štuka, bela riba i poneki som. Sa suprotne strane nalazi se uređena šljunkovita plaža pa u letnjem periodu osveženje u čistoj vodi ovog jezera potraži i veliki broj kupača.

Uz sam nasip nalazi se prijatan splav restoran. Postoji i prodavnica sa sokovima i grickalicama tako da je vrlo čudno da ovo mesto i pored svoje lepote i pristojne infratrukture, loše posećeno i u letnjim mesecima. Čudno je i to što ovde radije dolaze Beograđani nego stanovnici Barajeva.

Na livadama uz jezero postoje svi uslovi za organizaciju kamp prostora, terena za odbojku na pesku, mali fudbal… O tome se priča godinama, ali izgradnja nikako da počne. Zato je pre nekoliko godina ovde izgrađena zgrada koja ni danas nije u punoj funkciji, a čak se precizno i ne zna čemu je namenjena. Očigledno je samo da je počela da propada, a da još nije ni završena…

66 Flares Twitter 1 Google+ 1 Facebook 64 Email -- Filament.io 66 Flares ×