Izdvajamo

Duboki potok

Duboki potok

Jezero Duboki potok je dva kilometra udaljeno od centra Barajeva. Nastalo je početkom devedesetih godina prošlog veka, podizanjem brane kojom je pregrađen Duboki potok, po kome je jezero i dobilo ime.

Zahvaljujući činjenici da nema razvijenu industriju, područje opštine Barajevo još spada u područja sa nezagađenom životnom sredinom. Da bi tako ostalo i u budućnosti, Barajevo je među prvim beogradskim opštinama donelo odluku o usvajanju Lokalnog ekološkog akcionog plana radi očuvanja i zaštite kvaliteta životne sredine. Bitnu ulogu u tim planovima ima i jezero Duboki potok, a samo jezero, iako se nalazi dva kilometra udaljeno od centra Barajeva, nije teško naći. Do jezera sve vreme navode putokazi a ispred jezera postoji parking.

Jezero pokriva površinu od gotovo osam hektara, a oivičeno je gustim šumskim pojasem koji je ispresecan brojnim manjim izvorima i potocima. Jezero se redovno poribljava, čisti i održava pa je postalo omiljeno odredište mnogim ribolovcima i izletnicima. Obala jezera obrasla šumom je nekim nepisanim pravilom rezervisana za ribolovce koji su još davno ovde napravili malena skrovišta od kiše i sunca. Peca se šaran, smuđ, štuka, bela riba i poneki som. Sa suprotne strane nalazi se uređena šljunkovita plaža pa u letnjem periodu osveženje u čistoj vodi ovog jezera potraži i veliki broj kupača.

Uz sam nasip nalazi se prijatan splav restoran. Postoji i prodavnica sa sokovima i grickalicama tako da je vrlo čudno da ovo mesto i pored svoje lepote i pristojne infratrukture, loše posećeno i u letnjim mesecima. Čudno je i to što ovde radije dolaze Beograđani nego stanovnici Barajeva.

Na livadama uz jezero postoje svi uslovi za organizaciju kamp prostora, terena za odbojku na pesku, mali fudbal… O tome se priča godinama, ali izgradnja nikako da počne. Zato je pre nekoliko godina ovde izgrađena zgrada koja ni danas nije u punoj funkciji, a čak se precizno i ne zna čemu je namenjena. Očigledno je samo da je počela da propada, a da još nije ni završena…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.