Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Beogradska česmovača prošla sve provere

Beogradska česmovača prošla sve provere

Beograđani u nastupajućem letnjem periodu bez problema mogu ugasiti žeđ vodom sa česme, koja stiže iz beogradskog vodovoda. Analize Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazale su da je voda u svim delovima prestonice zadovoljavajućeg kvaliteta i po svim parametrima je dobra za piće.

Marina Mandić, načelnik laboratorije za humanu ekologiju i ekotoksikologiju u GZJZ, kaže da se uzorci za analizu vode iz beogradskog vodovoda uzimaju sa 90 točećih mesta i iz pogona za preradu.

– Ponekad nam se javljaju građani koji se žale da je došlo do promene kvaliteta vode, da je mutna ili da je dobila miris ili boju, priča doktorka. – Najčešći uzrok za to je uglavnom unutar zgrade ili kuće, kada nestručne osobe popravljaju instalacije ili kad rade rekonstrukciju mreže. Tada postoji mogućnost da se voda zadržava u cevima. Samo u tim situacijama, kada građani imaju žalbe i primedbe, mi uzimamo uzorke iz privatnih objekata.

Naša sagovornica napominje da sve ostale najave dolazaka zbog provere kvaliteta vode ne potiču iz GZJZ, niti iz JP „Vodovod“, već su u pitanju firme koje žele da prodaju filtere. Ona tvrdi da su u pitanju nestručne osobe i da one ne rade po utvrđenim parametrima, tako da njihovi rezultati nisu validni, a cilj im je samo da zarade.

Mnogi će se ovih dana osvežiti flaširanom vodom, a ima i onih koji isključivo nju konzumiraju, jer ne veruju u ispravnost česmovače.

– Svaka voda koja se može kupiti na tržištu je ispravna, jer je prošla kontrolu – objašnjava dr Mandić. – Kvalitet se, međutim, veoma razlikuje, jer postoje različite vrste, od niskomineralnih do visokomineralnih. Trebalo bi obratiti pažnju koja voda odgovara uzrastu i zdravstvenom stanju korisnika. Visokomineralne vode nisu pogodne za celodnevno pijenje i one ne bi trebalo da budu zamena za vodu za piće.

Javne česme
Izletnici i ostali građani bi trebalo da budu obazrivi, jer je poslednjom analizom utvrđeno da su od 31 izvora na teritoriji Beograda ispravna samo tri. To su Hajdučka česma, Sveta Petka na Kalemegdanu i Miljakovački izvor. Oni su, uz česmu u manastiru Rakovica i Sakinac na Avali najposećeniji i kvalitet vode u njima se ispituje dva puta mesečno, a sa ostalih 26 jednom u mesec dana. (Ekologija.rs)