Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Gradska pastorala“

Izložba „Gradska pastorala“

Od 24. juna (20.00) do 27. jula u Galeriji ArtGet KCB (Trg Republike 5/I) biće otvorena izložba „Gradska pastorala“ autora Gorana Basarića.

Kroz četrdeset fotografija umetnik kazuje priču o svom životu u idiličnom Vankuveru i Beogradu, koji je napustio tokom ratova devedesetih, gradu koji je u nastojanju da se oslobodi mučnih uspomena prošlosti i postane moderan grad u punom smislu.

Vizuelna priča o Vankuveru, rodnom gradu autorovog sina, kroz prizore dece koja se igraju u susedstvu, uličnih muzičara na Grenvil Ajlendu, venčanja u parkovima, nezaobilaznih džogere koji se kroz grad kreću „s lakoćom s kojom struja protiče kroz žice“ svedoči o jednom neagresivnom svetu i osobenoj sposobnosti Kanađana da privatnost nametnu čak i većini javnih mesta.

Nasuprot tome, slike urbanog Beograda, rodnog Basarićevog grada, intenzivne su i nose naboj: užurbani ljudi promiču kroz okvire slike kao da beže od neveselih uspomena svoje prošlosti. Ovo fotografsko istraživanje predela sećanja sopstvenog i sinovljevog detinjstva pomoglo je, svedoči autor, da bolje shvati i rodnu, i usvojenu zemlju. (DuB)