Naslovna » Izlasci » Festivali » Jubilarni, dvadeseti Belef od 15. jula
BELEF 2011
BELEF 2011

Jubilarni, dvadeseti Belef od 15. jula

Od 15. jula do 7. avgusta, pod sloganom „Audio Visual 21st Century – AV 21“, biće održan jubilarni, dvadeseti Beogradski letnji festival.

Akcenat je stavljen na audio-vizuelni deo programa koji predstavlja presek najaktuelnijih događanja na svetskoj umetničkoj sceni.

Koncept ovogodišnjeg Belefa predstavlja projekte koji objedinjuju audio i vizuelne umetnosti i tematski se bave odnosom tehničko-tehnološkog razvoja, prirode (i njenog uništavanja) i čoveka kao pokretača i objekta ovih promena. Biće zastupljena scenska, medijska i vizuelna umetnost, a biće i segmenata ekološkog programa, programa za decu i osobe sa invaliditetom.

Muzički program
Na otvaranju, 15. jula (20.00) u Kolarcu sviraće španska pijanistkinja Ana Hasler, a iste večeri od 22.00 na kalemegdanskoj Letnjoj sceni nastupiće Rambo Amadeus i MUtant DAnce SEXtet i VJ. Dan kasnije u prestonici gostuje Singing Loins (21.00), kada će da svira i domaći Night Shift.

Na Kalemegdanu će nastupiti i Damo Suzuki i Neočekivana sila (19. jul), LP Duo (22. jul), Bambi Molesters (30. jul), Kiril Džajkovski (2. avgust), Tav Falco, Ken Stringfellow i Block Out (6. avgust) i, na svečanom zatvaranju, Lajbah (7. avgust).

Visual
Od 24. do 26. jula biće organizovan Media Art Workshop, posle čega će biti održan performans „Water Spilled from Source to Use“ (27. jul). U okviru manifestacije u Galeriji FLU biće priređene izložbe Milana Antića i Jasne Damnjanović (15-30. jul) i Ivane Milev i Petra Sibinovića (1-13. avgust).

RUR fest
Scenski program organizovan je u slavu Karela Čapeka. Festival scensko-izvođačkog karaktera, sa akcentom na tehnološki i audio-vizuelni pristup, otvoriće zvučnom instalacijom u četiri slike Boris Čakširan 25. jula. Na Letnjoj sceni gostovaće i 1Nout sa delom „Versus“ (27. i 28. jul), sa plesnom predstavom „The Tiller Girls“ umetnik Luj-Filip Demer (28, 29. i 30. jul), Bojan Milosavljević sa performansom „Snovi“ (1. avgust) i Black Box sa javnom prezentacijom performansa uz aktivno učešće robota (2, 3. i 4. avgust)!

Ekologija
Manifestacija će biti ulepšana i „ekološkim“ programima koje će dočarati Saša Pančić, Horkestar (pevaće stihove Vinavera, Duška Radovića i drugih), dok će slikar na ulici Vlastimir Mikić ulepšati ambijent ispred pijace Zeleni venac krajem jula i početkom avgusta uz pomoć uličnog zabavljača i performera Miše Savića. (danubeogradu.rs)