Naslovna » BG servis » Maketa mosta na Adi uskoro pred Beograđanima

Maketa mosta na Adi uskoro pred Beograđanima

Maketa mosta na donjem špicu Ade Ciganlije, hiljadu puta manja od prave građevine, sa svim pristupnim saobraćajnicama, animacijama, osvetljenjem i, do sada neviđenim u literaturi, kretanjem tramvaja po šinama, biće uskoro potpuno završena do 4. jula, izjavio je arhitekta Vladan Jovanović.

– Ostalo je da dovršimo veoma zanimljiv deo makete, koji do sada nije rađen niti smo to pronašli u literaturi, a to je kretanje tramvaja po šinama. Tramvaj će imitirati novi španski tramvaj, a jedan deo železničkog kraka kojim prolazi „Bg voz“ već je završen – kazao je Jovanović.

Po njegovim rečima, maketa sadrži kompletan most sa petljama „Hipodrom“, „Radnička“ i petljom u Jurija Gagarina. Tu su i automobili, kamioni, autobusi, a osvetljenje na maketi imitira ono koje će postojati u prirodi, na petljama, putu, kao i osvetljenje pilona. Maketa je veličine 3,6 kvadratnih metara, a sve je napravljeno od akrilnih materijala, dok boje oponašaju boje iz prirode. Maketa je u razmeri jedan prema 1.000, a to znači da je jedan metar u prirodi – jedan milimetar na maketi. „Graditelji“ su napravili pilon ručno, a ostale delove makete uz pomoć kompjutera. Petočlana ekipa stručnjaka pravila je maketu skoro mesec dana

Most preko Save na donjem špicu Ade Ciganlije biće dug 964 i širok 45 metara, s glavnim rasponom od 376 metara. Imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze. Sa pilonom od 200 metara, most će postati najvažnije obeležje grada i gradske saobraćajne mreže u budućnosti. (DuB)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.