Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Most na Adi na Discovery kanalu – 1. jula

Most na Adi na Discovery kanalu – 1. jula

Neverovatan most preko Save koji se trenutno gradi u Beogradu, biće predstavljen u novoj sezoni emisije „Vrhunsko graditeljstvo“ koja će biti prikazana na Discovery kanalu 1. jula u 21:55.

 

Početkom decembra, Discovery Channel je u Beogradu snimao jednu od epizoda serije „Vrhunsko graditeljstvo“ upravo o ovom mostu! Domaćin emisije, Deni Forster (Danny Forster) nastoji da otkrije suštinu arhitektonskih izazova koji su pred inženjerima i graditeljima kroz intervjue sa njima i oprobavanje u samim aktivnostima. U epizodi o mostu preko reke Save, Deni će provesti gledaoce kroz proces njegove izgradnje i do detalja će prikazati njegova obeležja koja oduzimaju dah.

 

U emisiji će posebno biti reči o nekim izvanrednim odlikama ovog mosta u izgradnji, između ostalog: Kada bude završen, most preko Save biće najveći most sa jednim pilonom na svetu; Biće otporan na zemljotrese; U pitanju je najveća operacija zavarivanja u Evropi; Izgradnja podrazumeva podizanje jednog od najtežih tereta ikad pokušano.

 

Most preko Save biće veoma značajan kada je u pitanju ekonomski život Balkana. Sa samo jednim pilonom visine 200 metara i 365 metara čeličnog glavnog raspona, most će, bez ometanja rečnog saobraćaja, povezivati stari Beograd sa novom industrijskom zonom. Ono što celu građevinu čini jedinstvenom jeste činjenica da nikada ranije nije bilo pokušaja da se jedna tako velika konstrukcija, teška 8.600 tona, gradi sa samo jednim pilonom. Cilj izgradnje je da se izgradi jedan od najboljih mostova na svetu. Ukoliko izgradnja uspe, ovaj most će definitivno postati spektakularan nacionalni simbol koji će povezivati istok i zapad. (DuB)

 

Add Like ButtonAdd Comments

 

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.