Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Čekajući „kineski“ most

Čekajući „kineski“ most

U Kini je pre neki dan u saobraćaj pušten najveći most na svetu, dug 43 km, izgrađen za samo četiri godine. Da li će kineski građevinari biti podjednako efikasni i u Beogradu, gde grade most Borča-Zemun, dug 1.700m?

Godinu dana utrošeno je na opsežne pripreme za dolazak kineskih građevinara, 45 % radova trebalo bi da izvode naša preduzeća, a svi pripremni radovi su spremni. Kineska strana se ne oglašava, već upućuje na gradske vlasti Beograda.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da su se pripremni radovi odužili, ali da postoje velike šanse da se most, koji treba da bude gotov do 2013. godine, ovog leta ipak pokrene sa mrtve tačke.
„Očekujemo prve kineske radnike u narednih nekoliko dana. Očekujemo prve građevinske mašine do kraja jula, a kraj jula je i rok za sve potrebne građevinske dozvole, tako da bi svi radovi zaista krenuli“, navodi gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

U Saobraćajnom institutu CIP, koji zajedno sa Kinezima projektuje saobraćajnicu, kažu da ćemo za 170 miliona evra dobiti jeftin objekat po svim evropskim i svetskim standardima. „Svi projekti koje Saobraćajni institut CIP radi zajedno sa kineskom stranom, uključujući i projekat izrade i organizacije gradilišta, spremni su i prošli su kontrolu. Oni su predati investitoru i može se odmah graditi“, kaže Dragoslav Dragićević iz CIP instituta.

Ekonomisti upozoravaju na to da su Kinezi ozbiljni u nameri da most što pre završe, jer im to podiže bruto nacionalni dohodak. Njihova banka dala je kredit od 144 miliona evra. „Ako most kasni, većinom je to zbog toga što mi nismo spremni, što deo dogovora koji smo mi preuzeli nismo završili. Ne možete graditi u tuđoj zemlji, ako ta druga strana nije završila eksproprijaciju, kada nije obavila deo posla koji je dogovoren, uključujući i finansije“, rekao je ekonomista Milan Kovačević.

U Gradu kažu da je eksproprijacija zemljišta za gradnju gotova. Sa borčanske strane, zemljište PKB-a je u vlasništvu grada, a sa zemunske strane, svi vlasnici, čak i nelegalno izgrađenih objekata, dobiće adekvatnu naknadu i smeštaj. (Gradjevinarstvo.rs)