Naslovna » BG servis » Dragan Đilas: U Beogradu se radi i gradi

Dragan Đilas: U Beogradu se radi i gradi

Most na Adi već 8. avgusta spojiće čukaričku i novobeogradsku obalu Save, do 15. novembra sve saobraćajnice na mostu „Gazela“ biće puštene u rad, dok će 1. septembra svečano biti otvoreni nova osnovna škola na Bežanijskoj kosi i vrtić „Plava ptica“ na Ceraku, a mesec dana kasnije i velelepni vrtić u Velikom Mokrom Lugu.

Da je Beograd veliko gradilište, bez obzira na vremenske uslove, potvrdio je gradonačelnik Dragan Đilas, koji je obišao građevinske radove na čak devet lokacija.

– Želja nam je da pokažemo koliko je radnika ovog leta radilo na visokim temperaturama, kako bi ovi značajni projekti bili gotovi na vreme. Ovo je samo deo onoga što se trenutno radi i gradi u Beogradu. Gradi se još mnogo ulica, bulevara, obdaništa i mostova poput Obrenovačkog, a uskoro nas očekuju i ozbiljniji radovi na mostu Zemun-Borča. Naš rad je najbolji odgovor svima onima koji su u politici dvadeset godina a za to vreme nisu uradili ništa – izjavio je Đilas.

Svega deset metara deli savske obale

Gradonačelnik Beograda podsetio je da je ostalo manje od deset metara da most bude spojen i najavio da će 8. avgusta preko njega, u prisustvu gradskih zvaničnika, prošetati i predsednik Republike Srbije Boris Tadić.

– Vikend posle toga, zaustavićemo radove na dva dana i omogućiti svim Beograđanima koji žele peške da pređu most na Adi da to i urade. Most će biti otvoren za saobraćaj sa delimičnim pristupnim saobraćajnicama 15. decembra – istakao je gradonačelnik i podsetio da su radovi na mostu počeli u maju 2008. godine.

Inače, most preko Ade je ukupne dužine od 969 metara i širine od 45 metara i treba da nosi dva puta po tri saobraćajne trake, dva koloseka lakog šinskog saobraćaja, kao i dve pešačke i biciklističke staze.

–Takođe, naš plan je da u aprilu sledeće godine bude gotov i deo obilaznice od Batajnice preko Dobanovaca do Avalskog druma, a da krajem 2013. bude gotova obilaznica do Bubanj potoka. Takođe su intenzivirani radovi i na tunelu Straževica i njih koordinira gradski menadžer Aleksandar Bijelić. Tamo se radi u dve, a ponekad i u tri smene i očekujem da će sve biti urađeno u roku, kako smo i obećali – rekao je Đilas.

On je obišao i radove na „Gazeli“, koje zajedno finansiraju JP „Putevi Srbije“ i grad Beograd. Na gradilištu se trenutno radi u dve smene a po potrebi, zbog specifičnosti posla, uvodi se i treća smena. Svakodnevno na gradilištu radi oko 450 radnika. Most je napravljen sedamdesetih godina prošlog veka, i preko njega je dnevno prelazilo oko 160 000 vozila.

Dragan Đilas obilazi Gazelu (foto: Beoinfo)
Dragan Đilas obilazi Gazelu (foto: Beoinfo)

– Izvođači rade kvalitetno i, što je najvažnije, radovi ne kasne. Sekretarijat za saobraćaj aktivno učestvuje i dnevno preduzima mere kako bi se stanje poboljšalo. Radovi su toliko obimni kakvi u Beogradu skoro nisu viđeni kada je u pitanju sanacija i rekonstrukcija – kazao je Branko Smiljanić, zamenik sekretara za saobraćaj i dodao da je dve trećine radova na „Gazeli“ već završeno.

Nova škola za samo 100 dana

Veliki broj građevinskih ekipa angažovan je i na izgradnji vrtića u Velikom Mokrom Lugu i na Ceraku, kao i osnovnoj školi „Dragan Lukić“ na Bežanijskoj kosi, u čije će klupe već 1. septembra sesti prvi učenici.

Po rečima Marka Blagojevića, direktora Agencije za investicije, ovaj objekat zauzima oko 7.300 kvadratnih metara i moći će da primi 847 učenika.

– Škola će imati 32 učionice, biblioteku, svečanu višenamensku salu, fiskulturnu salu, garderobu sa tuševima i WC kabinama, distributivnu kuhinju sa svim neophodnim prostorima za servisiranje, pranje i odlaganje, trpezariju sa 180 mesta za sedenje, školsko dvorište, asfaltirano igralište uz atletsku stazu i tribinama, teren za košarku, odbojku, rukomet i skok u dalj i travnati teren za niže razrede – rekao je Blagojević.

On je objasnio da su završeni kompletni građevinski radovi, priključci objekta na gradsku infrastrukturu vodovoda, kanalizacije i jake struje, kao i građevinski radovi na izradi sportskih terena.

– Potrebno je ulagati u svaku generaciju bez izuzetka, što grad Beograd i pokazuje. Trenutno se izvode radovi na pet objekata dečje zaštite, a u planu je još pet novih vrtića. Pored škole na Bežanijskoj kosi planirana je i izgradnja vrtića kako bismo zadovoljili sve potrebe ljudi koji tamo žive – dodao je Blagojević.

Istog dana, svoja vrata otvoriće nov i moderan vrtić „Plava ptica“ na Ceraku za oko 200 mališana vrtićkog i jaslenog uzrasta. Arhitektonsko rešenje za ovu dečju ustanovu podrazumevalo je upotrebu toplih i veselih boja, koje će, smatra projektant Milenija Marušić, pozitivno uticati na decu kojoj će ovo biti druga kuća. Objekat se sastoji iz dve međusobno povezane funkcionalne celine ukupne površine 1.743 kvadrata, kao i dvorišta od 4.000 metara kvadratnih.

Dragan Đilas obilazi vrtić na Ceraku (foto: Beoinfo)
Dragan Đilas obilazi vrtić na Ceraku (foto: Beoinfo)

Mesec dana kasnije, od 1. oktbora vrtić u Velikom Mokrom Lugu primiće 230 dece. Površina ovog objekta je 1.714 metara kvadratnih, ne računajući zelene pvoršine koje će takođe biti uređene. Majstori trenutno završavaju pokrivanje krovne konstrukcije, a u toku je malterisanje, izrada podnih košuljica i postavljanje fasadne stolarije.

Iz Mirijeva uskoro brže do grada

Projekat izgradnje Mirijevskog bulevara takođe će značajno rasteriti saobraćaj u ovom delu grada i omogućiti lakše povezivanje sa centrom. Prilikom obilaska izgradnje ove saobraćajnice duge oko jedan kilometar, predstavnici Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda istakli su da će Mirijevski bulevar imati po dve saobraćajne trake u svakom smeru. Ispod njih već je urađen betonski kolektor kroz koji teče Mirijevski potok i na taj način je sprečeno njegovo zagađivanje.

Ovo je jedan od 11 projekta koji zajednički realizuju grad Beograd i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, a po Zakonu o podsticanju građevinske industrije Srbije i Programa „Mera Vlade RS za pomoć građevinskoj industriji“. Projektom je predviđeno spajanje postojećeg dela Mirijevskog bulevara sa Ulicom vitezova Karađorđeve zvezde i bržu vezu sa gradom sugrađanima sa Zvezdare i Palilule, kao i izgradnja više od osam kilometara nove prateće infrastrukture.

Novi bazeni na SC „Olimp“

Udruženim sredstvima opština Zvezdara i grad Beograd finasiraju rekonstrukciju bazena SC „Olimp“ kapaciteta 2000 kupača.

– Radovi dobro napreduju i očekujemo da će u prvoj nedelji avgusta bazeni biti otvoreni za naše sugrađane. Radovi podrazumevaju izgradnju nova četiri bazena sa razdvojenim sistemima za prečišćavanja vode za svaki bazen ponaosob, kao i uređenje prostora oko bazena – biletarnice, garderobe, sanitarnih čvorova, bazenske tehnike i lifta platforme za osobe sa invaliditetom – istakao je Milan Popović, predsednik opštine Zvezdara.

Ovaj kompleks čine četiri bazena i to: vaterpolo bazen, rekreativni, neplivački i bazen za decu sa nekoliko vodenih atrakcija. (Beoinfo/DuB)