Naslovna » Izlasci » Festivali » „Dunavfest“ od 31. avgusta na Beogradskoj tvrđavi

„Dunavfest“ od 31. avgusta na Beogradskoj tvrđavi

Prvi festival posvećen Dunavu „Dunavfest“ biće održan od 31. avgusta do 11. septembra na Beogradskoj tvrđavi.

Festival će biti deo inicijative Srbije za Dunavsku strategiju, promovisaće Dunav kao zajedničko kulturno nasleđe i predstavljati plodnu osnovu za unapređenje saradnje i razvoj kreativnosti.

Tokom manifestacije biće predstavljena vekovna povezanost reke i grada, sve što je dolazilo Dunavom, menjalo i oblikovalo prestonicu. Programi će se održati na tri lokacije – Kula Nebojša, Veliki barutni magacin i plato kod Beton hale. Biće premijerno izvedeno muzičko-scensko delo „Istar“ i „Poslednja plovidba Rige od Fere“, predstava koja je rađena po motivima priče Ive Andrića. Nastupiće Edin Karamazov i Katarina Jovanović u nedovršenoj multifunkcionalnoj sali Kule Nebojša, kao i Gudači svetog Đorđa.

Prateći program, planiran za prostor Barutane, biće namenjem deci i mladima i baviće se mitologijom i istorijom umetničke fotografije koja obrađuje ovu temu: izložba i film Rastka Ćirića „Ale i bauci“, radionice, peščana skulptura Dunava… Šetalište kod Beton hale biće mesto rezervisano za izložbe, koje će na originalan način prezentovati Dunav, preplitanje kultura i njihov međusoban uticaj. (DuB)

 

 

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.