Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Kulu Nebojša za dva meseca posetilo oko 5.000 ljudi

Kulu Nebojša za dva meseca posetilo oko 5.000 ljudi

Za nešto više od dva meseca obnovljenu Kulu Nebojša u Donjem gradu Beogradske tvrđave posetilo je oko 5.000 ljudi, izjavila je za Beoinfo direktorka tog javnog preduzeća Ivana Lučić Todosić.

– Veoma smo zadovoljni brojem posetilaca, ali još više činjenicom da svi odlaze iz Kule puni lepih utisaka. Svi koji smo učestvovali u ovom projektu zaista se ponosimo što Kula Nebojša danas predstavlja najatraktivniji izložbeni prostor u gradu – istakla je Lučić Todosić.

Ona je najavila da će završetkom multifunkcionalne sale, kao sastavnog dela projekta revitalizacije tog prostora, biti omogućeno održavanje različitih kulturnih dešavanja.

– Želja nam je da Kula postane mesto različitih kulturnih okupljanja, pa ćemo je u tom smislu staviti u funkciju i tokom festivala posvećenog Dunavu, koji će se, u organizaciji „Beogradske tvrđave“, održati početkom septembra. Koncerti, predstave, izložbe, radionice i predavanja predstavljaće, na više lokacija po tvrđavi, sastavni deo prvog „Festivala kulture Dunava“ – najavila je Lučić Todosić.

Višednevna manifestacija, po njenim rečima, prezentovaće raznovrsno umetničko stvaralaštvo i bogato kulturno nasleđe srpske prestonice, kao i uticaj reke Dunav na njen razvoj, sa željom da jedinstveni umetnički festival postane sastavni deo kulturnog života Beograda.

Kada je reč o nastavku radova na rekonstrukciji Beogradske tvrđave, direktorka je najavila završetak tendera i početak restauratorskih radova na „Bastionu III“, koji predstavlja sastavni deo jugozapadnog fronta tvrđave. Takođe, tokom prošle godine restauriran je Mali stepenišni silaz i potpuno obnovljen Bastion cavske padine, kome je vraćeno izvorno stanje iz sredine 18. veka. Kompletnom restauracijom dela ispod „Pobednika“, ovaj deo grada dobiće obrise utvrđenja, kako je nekad izgledao – navela je direktorka tog javnog preduzeća. Dodala je da će po završetku tih radova biti postavljeno i adekvatno osvetljenje, koje će taj deo tvrđave učiniti još atraktivnijim i privlačnijim. (Beograd.rs)