Izdvajamo
Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Kulu Nebojša za dva meseca posetilo oko 5.000 ljudi
Kula Nebojšs (foto Wikipedia)
Kula Nebojšs (foto Wikipedia)

Kulu Nebojša za dva meseca posetilo oko 5.000 ljudi

Za nešto više od dva meseca obnovljenu Kulu Nebojša u Donjem gradu Beogradske tvrđave posetilo je oko 5.000 ljudi, izjavila je za Beoinfo direktorka tog javnog preduzeća Ivana Lučić Todosić.

– Veoma smo zadovoljni brojem posetilaca, ali još više činjenicom da svi odlaze iz Kule puni lepih utisaka. Svi koji smo učestvovali u ovom projektu zaista se ponosimo što Kula Nebojša danas predstavlja najatraktivniji izložbeni prostor u gradu – istakla je Lučić Todosić.

Ona je najavila da će završetkom multifunkcionalne sale, kao sastavnog dela projekta revitalizacije tog prostora, biti omogućeno održavanje različitih kulturnih dešavanja.

– Želja nam je da Kula postane mesto različitih kulturnih okupljanja, pa ćemo je u tom smislu staviti u funkciju i tokom festivala posvećenog Dunavu, koji će se, u organizaciji „Beogradske tvrđave“, održati početkom septembra. Koncerti, predstave, izložbe, radionice i predavanja predstavljaće, na više lokacija po tvrđavi, sastavni deo prvog „Festivala kulture Dunava“ – najavila je Lučić Todosić.

Višednevna manifestacija, po njenim rečima, prezentovaće raznovrsno umetničko stvaralaštvo i bogato kulturno nasleđe srpske prestonice, kao i uticaj reke Dunav na njen razvoj, sa željom da jedinstveni umetnički festival postane sastavni deo kulturnog života Beograda.

Kada je reč o nastavku radova na rekonstrukciji Beogradske tvrđave, direktorka je najavila završetak tendera i početak restauratorskih radova na „Bastionu III“, koji predstavlja sastavni deo jugozapadnog fronta tvrđave. Takođe, tokom prošle godine restauriran je Mali stepenišni silaz i potpuno obnovljen Bastion cavske padine, kome je vraćeno izvorno stanje iz sredine 18. veka. Kompletnom restauracijom dela ispod „Pobednika“, ovaj deo grada dobiće obrise utvrđenja, kako je nekad izgledao – navela je direktorka tog javnog preduzeća. Dodala je da će po završetku tih radova biti postavljeno i adekvatno osvetljenje, koje će taj deo tvrđave učiniti još atraktivnijim i privlačnijim. (Beograd.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.