Naslovna » Izlasci » Film » Letnja pauza u Dvorani KCB

Letnja pauza u Dvorani KCB

Od 14. jula do 25. avgusta Dvorana Kulturnog centra Beograda biće zatvorena zbog letnje pauze.

Tokom prolećne sezone prikazano je 107 filmova koje je pogledalo više od petnaest hiljada gledalaca. Iako je evropske filmove gledalo manje ljudi nego tokom prošle godine, filmske manifestacije i ciklusi zadržali su pažnju i poverenje posetilaca bioskopa.

Za drugi deo sezone najavljeni su evropski filmski hitovi kao što je „Crna Venera“ Abdelatifa Kešiša ili „Elena“ Andreja Zvjaginceva. U drugoj polovini septembra na repertoaru će biti nemački filmovi na temu katastrofe i, do sada, neprikazivani filmovi Fasbindera, Šlendorfa, ali i „Titanik“ iz 1943. godine kao i ostvarenja novijeg datuma.

Od polovine oktobra u Dvorani KCB biće prikazana najnovija dostignuća poljskog igranog filma u režiji Andžeja Vajde, Jana Jakuba Kolskog, Mareka Koterskog… Osim igranih filmova na programu su i biseri poljske animacije čiji su autori, između ostalih, i veličine svetskog formata Marek Skrobecki i Tomaž Baginjski.

Tradicionalno, početkom novembra, u DKC-u će se održati festival Slobodna zona, a posle nje i Festival autorskog filma. U prvoj polovini decembra održaće se i Nedelja japanskog filma na čijem programu su tri ostvarenja Takešija Kitana, zatim „Balada o Narajami“ remek delo Šoheija Imamure, kao i radovi starih majstora japanskog filma.

Vreme između festivala obeležiće kvalitetni filmovi kojih skoro da i nema na drugim ekranima i bez kojih ni život, ni sedma umetnost ne bi bili tako provokativni. (DuB)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.