Naslovna » BG servis » Novi park u Bloku 70

Novi park u Bloku 70

Nekadašanja neuređena zelena površina između stambenih zgrada u Bloku 70, pored šetališta Lazaro Kardenasa posle više od tri meseca intenzivnih radova pretvorena je u jedan od najvećih parkova u Novom Beogradu.

Posao na uređenju površine od tri hektara bliži se kraju. Urađeno je mnogo, tako da će ovaj deo bloka dobiti svojevrsnu oazu, sa mnogo novih sadržaja za sve generacije.

– Posao se privodi kraju i park je već dobio svoj konačan izgled. Ostalo je još da se posadi trava i zelenilo, ali će to biti urađeno najesen kako bi sadnice mogle da se prime. Ono što je nekada bila obična livada biće jedan od najlepših parkova u Novom Beogradu. Ideja je bila da se postojeći teren iskoristi što bolje, tako da je iskorišćen i prostor iznad skloništa. Park će imati mnogo sadržaja i posebne delove za decu, a u sklopu radova rešeno je i pitanje parking mesta. Problemi sa parkiranjem ovde su bili posebno izraženi i zbog blizine „kineskog“ tržnog centra. Sad je uređeno oko 200 novih parking mesta – rekao je Nenad Milenković, predsednik opštine.

U okviru parka biće pored novih parking mesta i deo za sport i rekreaciju, deo za odmor, staze za šetnju, trim-staze i prostor za dečju igru. Svoje odvojeno mesto dobiće i kućni ljubimci.

Pored već uobičajenih parkovskih rekvizita opština je finansirala i postavljanje fitnes sprava tako da je park dobio i pravu mini teretanu na otvorenom. Nove sprave, iako još sve nije završeno izazivaju veliko interesovanje i dece i odraslih. U odnosu na ostala tri fitnes parka u Novom Beogradu, ovde su instalirane i sprave za vežbanje, za decu od tri do dvanaest godina. Tako će zajedno moći da vežbaju cele porodice.

Ovaj deo bloka do sada je bio u mraku, ali sa rekonstrukcijom parka osvetljen je celom površinom, duž svih staza, mesta za sedenje i sportsko-rekreativnih terena. Izgrađena je i česma sa pijaćom vodom, a u narednom periodu se planira i postavljanja novih podzemnih kontejnera na ovoj lokaciji.

Novi park u bloku 70
Novi park u bloku 70

Pešačke staze izgrađene su po već postojećim pravcima kretanja na koje su stanari navikli. U parku će biti postavljen moderan parkovski mobilijar, klupe za odmor i đubrijere, kao i dečiji mobilijar sa savremenim rekvizitima za različite uzraste.

Po rečima Vladimira Bogićevića, tehničkog direktora JKP „Zelenilo – Beograd“ najesen će biti posađeno oko sto drvorednih sadnica koje će uokviriti staze, a ostalo je da se postave i gumene podloge ispod sprava kako bi se povećala bezbednost.

U izgradnji parka učestvuju gradska komunalna preduzeća JKP „Zelenilo – Beograd”, Direkcija za puteve, Uprava za energetiku i JKP „Gradska čistoća“, a investitori radova su grad Beograd i opština Novi Beograd. (DuB)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.