Naslovna » BG špijun » Prvi Mokrogorski muzički festival

Prvi Mokrogorski muzički festival

U Drvengradu, na Mokroj Gori, od 6. do 8. avgusta, biće održan prvi Mokrogorski muzički festival (MMF).

Učesnici će biti umetnici koji čuvaju tradiciju, u rasponu od srednjovekovne duhovne muzike do narodnih melodija i igara, ali i oni koji stvaraju inspirisani srpskim muzičkim nasleđem.

Organizatori su saopštili da je cilj prvog izdanja festivala upoznavanje Srbije i njenog kulturnog nasleđa, očuvanje prirodne sredine, tj. razvijanje ekološke svesti i edukacija mladih. Već od 2012, festival će imati međunarodni karakter. Biće organizovane muzičko-ekološke radionice u kojima će profesori Jasna Jovićević i Bojan Ivković učiti decu da grade instrumente od recikliranih materijala i na taj način, kroz pesmu i igru, pričati im o očuvanju životne sredine.

Istovremeno, MMF je i podsećanje na tradicije uličnih svirača, koji će se ovog puta u Drvengradu, na promenadi, susretati sa gostima i domaćinima, svirati, igrati i podučavati o muzici koju izvode i instrumentima koje čuvaju od zaborava. Tokom tri dana ove izložbe muzičkih retkosti na otvorenom, najpoznatiji etno-muzičari zameniće bine i koncertne dvorane raskrsnicama, platoima i sokacima Drvengrada.

Sviraće Dragoslav Pavle Aksentijević, Branko Trijić, ansambl Kolo, Miloš Nikolić, Branislava Podrumac i Veljko Nikolić – PapaNik. Više informacija pročitajte OVDE! (DuB)

 

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.