Naslovna » Izlasci » Izložbe » Zlatni album

Zlatni album

Do 3. oktobra u Muzeju 25. maj biće otvorena izložba „Zlatni album: Modne slike predsedničkog para Jugoslavije 1952-1968“.

Posle deset godina istraživanja fototeke Muzeja istorije Jugoslavije (oko 150.000 fotografija – Tito u zemlji i svetu) autori Dušica Knežević i Momo Cvijović napravili su portret vladara u zlatnom ramu iz perspektive protokolarnog odevanja predsedničkog bračnog para socijalističke Jugoslavije.

Odabrani period su 50-te i 60-te godine XX veka koje u socijalističkoj Jugoslaviji odišu obećanom lakoćom života posle velikih stradanja i razaranja tokom Drugog svetskog rata. Tih  godina Tito i Jovanka su ravnopravni i svetski prisutni predsednički bračni par, domaćini političkim i javnim ličnostima iz celog sveta. Postavka prati stil odevanja bračnog para Broz tokom najglamuroznijeg perioda njihovog života.

Tito
Tito

Tito i Jovanka u Jelisejskoj palati, u poseti kod engleske kraljice Elizabete, na večeri sa liderima Nesvrstanih, Jovanka sa gošćama na modnim revijama, na brodu Galeb tokom egzotičnih putovanja, na najvećim svetskim lovištima – od Sahare preko latinoameričkih ravnica do ledenog Sibira, sa Sofijom Loren u vinskom podrumu na Vangi… neke su od prilika zabeleženih na fotografijama koje su autori izložbe prepoznali kao interesantne za analizu. Pored fotografija biće izložena originalna odela i nakit Josipa Broza i rekonstrukcije haljina Jovanke Broz. (DuB)

[box_dark]… u prikazima Titovog života rano su se pojavili luksuz i sjaj, posebno u izveštajima sa egzotičnih Titovih putovanja. Izveštaji Filmskih novosti sa Titovih putovanja, sa letovanja na Brionima, iz lovišta, više liče na priče o celebrities, koje će se u bivšoj Jugoslaviji pojaviti tek nekoliko decenija kasnije. Mada, možda bi se u njima pre mogao prepoznati jedan mnogo stariji obrazac. Tito je bio simbolički „otac naroda“ ili bolje rečeno „dobri kralj“ kao u narodnim bajkama i legendama. Za „kralja“ je normalno da živi u dvorcu, da ima sjajne uniforme, da ide u kraljevski lov… (Predrag Marković, istoričar)[/box_dark]