Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Art tura“ u Knez Mihailovoj

„Art tura“ u Knez Mihailovoj

Zahvaljujući projektu „Art tura“ već mesec dana postoji mogućnost da se ljubitelji umetnosti upoznaju sa remek-delima iz kolekcije Narodnog muzeja, zahvaljujući izložbi realizovanoj pod vedrim nebom. Na fasadama u Knez Mihailovoj i okolnim ulicama izložene su visoko kvalitetne reprodukcije 33 slike iz zbirki Narodnog muzeja zahvaljujući kojima je omogućen novi, drugačiji susret sa umetničkim blagom koje već duže vreme nije dostupno javnosti.

Od prvog dana „Art Tura“ izazivala je pozitivne reakcije. Servisi mobilne telefonije, koje je obezbedila kompanija Telenor, omogućavaju prijem zanimljivih informacijama o izloženim delima i njihovim autorima putem SMS poruka. Po prvi put kod nas, omogućen je obilazak izložbe uz audio vodič koji počinje, pozivom na broj 9840 (za korisnike Telenor mreže) ili 063/9840 (za korisnike drugih mreža), od slike „Tahićanka“.

Kako bi i gosti Beograda imali prilike da se upoznaju sa našom baštinom, napravljena je i verzija vodiča na engleskom jeziku koju zainteresovani mogu da preuzmu sa sajta „Art ture„.

Nažalost, pojedina dela bila su predmet napada neodgovornih pojedinaca. Tokom proteklog perioda reprodukcijama slika Konstantina Danila i Paje Jovanovića je prosečeno platno, dok je na reprodukciji slike „Kosovski božuri“ oštećen ram. Narodni muzej je preduzeo sve mere kako bi ovakvi incidenti ubuduće bili sprečeni i saniraće načinjenu štetu kako bi svi ljubitelji umetnosti i lepog i dalje mogli nesmetano da uživaju.

„Art Tura“ je realizovana pod pokroviteljstvom kneginje Jelisavete Karađorđević, a zahvaljujući uspešnoj saradnji Narodnog muzej, Gradske opštine Stari grad, kompanija Hjulit-Pakard i Telenor. Posle 30. septembra i kratke zimske pauze, izložba će nastaviti svoj život na ulicama gradova širom Srbije. Kako bi to bilo moguće iz Narodnog muzeja apeluju na sugrađane da obrate pažnju na slike koje krase centralne gradske ulice i pomognu da se sačuvaju. (DuB)

 

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.