Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Beograd dobio most posle četiri decenije

Beograd dobio most posle četiri decenije

Posle 40 godina prestonica je dobila novi most preko Save, koji spaja obale Novog Beograda i Čukarice. Podizanjem poslednjeg čeličnog segmenta glavnog raspona mosta, most preko Ade spojen je juče posle skoro tri godine izgradnje.

Saobraćaj će preko mosta krenuti sredinom decembra, dok će Beograđani već tokom ovog vikenda moći da se prošetaju njime i izbliza pogledaju kako izgleda.

– Ovo nije samo beogradski, već i regionalni most koji će rešiti problem na najkompleksnijoj saobraćajnoj tački – Beogradu. Do kraja godine njime će krenuti saobraćaj, a do 2013. godine biće završena izgradnja kompletnog projekta sa svim pristupnim putevima i vrlo kompleksim sistemom saobraćajnih petlji. Ovo je ogroman građevinski i ekonomski projekat – rekao je predsednik Srbije Boris Tadić i dodao da bi „voleo da se most zove Zoranov i Nenadov, po ubijenom premijeru Đinđiću i pokojnom gradonačelniku Bogdanoviću“.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da se zahvaljuje svima koji su i na visokim i niskim temperaturama radili na ovom objektu i istakao da posebnu zahvalnost Nenadu Bogdanoviću čije su ideja i vizija bile ključne da ovakav objekat počne da se gradi u prestonici.

– Most je napravljen ne samo za danas, već za generacije koje će tek doći. Ne pripada nijednoj vlasti ni partiji, već svim građanima Beograda i Srbije. Svi treba da budemo ponosni na novi most i na to što je kod nas napravljen takav objekat za koji svi kažu da je najlepši u Evropi – rekao je Đilas.

Spajanju obala Save prisustvovao je i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Nikola Hajdin, koji je i bio na čelu komisije koja je izabrala budući izgled ovog mosta, predstavnici izvođača radova…

Do sredine decembra most će imati po jednu silaznu i uzlaznu rampu. Do završetka projekta ostaje izgradnja petlje Radnička (do kraja godine biće završena samo njena prva faza), koja će biti spona između novog mosta i petlje Hipodrom. Na novobeogradskoj strani gradi se petlja Jurija Gagarina, sa saobraćajnicom sve do Tošinog bunara. (24 sata)