Naslovna » BG servis » Beograd rešava problem splavova na rekama

Beograd rešava problem splavova na rekama

Grad Beograd raspisaće tokom ovog meseca konkurs za dodelu dozvola za postavljanje plovnih i plutajućih objekata, čime će se uspostaviti komunalni red u ovoj oblasti.

Planirano je pet zona u koje će se splavovi uklapati i one se delimično poklapaju sa dosadašnjim. Oni koji ne budu dobili mesto u jednoj, moći će da ga dobiju u drugoj zoni. Pravo postavljanja će biti na deset godina, što preduzetnicima donosi pravnu i finansijsku sigurnost, a s druge strane i grad će dobiti naknadu. Plaćanje će moći da se obavi odjednom uz popust od 10 odsto ili na deset godišnjih rata

Po opštim uslovima splav može biti dugačak 30 metara, rastojanje između njih mora iznositi 15 metara, a da visina zavisi od zone. Izuzetno, splavovi mogu biti i duži, ali onda i razmak mora biti veći.

– Radi se o našoj nameri da uredimo ovu oblast. Naša želja nije da se sukobljavamo, a u prilog tome govori i činjenica da je za 167 ugostiteljskih plutajućih objekata obezbeđeno čak 200 mesta. Zauzvrat tražimo ispunjenje uslova vezanih za estetiku, bezbednost, način vezivanja splavova, povezanost sa gradskom infrastrukturom, obezbeđivanje protivpožarnih uslova i zaštitu životne sredine. Većini vlasnika splavova ova rešenja potpuno odgovaraju – izjavio je Dejan Mali, član Gradskog veća.

U donošenju plana postavljanja plovnih objekata učestvovali su i stručnjaci iz ove oblasti. Splavovi neće moći da se nađu u blizini vodoizvorišta. Posebna pažnja posvećena je pitanju bezbednosti zbog čestih dosadašnjih potapanja i požara.

– Zbog toga smo doneli plan i pravilnik o postavljanju takvih objekata. Sav postupak oko dodele mesta će biti veoma transparentan, ponude će se otvarati javno, u prisustvu medija, te će svi moći da se uvere da li su poštovani svi uslovi i ko ima najvišu ponuđenu cenu. Da se ne bi desilo da neko od zainteresovanih ostane bez mogućnosti za dobijanje mesta, ceo posao će biti podeljen u nekoliko faza. Prva će biti dodela u najatraktivnijem delu, od hotela „Jugoslavija“ do Brankovog mosta, a kasnije ćemo se „spuštati“ na, uslovno rečeno, manje atraktivne lokacije. Važno je reći i da će na ovaj način vlasnici, sa rešenim statusom, moći da podižu kredite i prave poslovne planove na duži rok, jer će ovim i njihov status biti konačno regulisan na pravi način – rekao je Predrag Petrović, gradski sekretar za komunalne poslove.

Posle dodele lokacije i postavljanja splavova, primenu propisa kontrolisaće komunalne inspekcije grada i opština, kao i Komunalna policija. (DuB)