Naslovna » BG svaštara » Beograd 2020 » Evropska prestonica kulture – šansa za Beograd i Srbiju

Evropska prestonica kulture – šansa za Beograd i Srbiju

Evropski komeserijat za kulturu i obrazovanje ove nedelje na svom sajtu predstavio je zvaničan dokument po kojima je Srbija, predvođena projektom „Beograd 2020“, prva po rejtingu.

U Briselu je, naime, početkom marta ove godine održana konferencija u organizaciji Evropskog komeserijata za kulturu i obrazovanje pod nazivom „Evropske prestonice kulture posle 2019. godine“, u čijem radu je aktivno učestvovala delegacija projekta „Beograd 2020“. Tom prilikom bili su prezentovani rezultati konsultacija koje su trajale nekoliko meseci tokom prethodne i ove godine, a komesarijat je te rezultate pretočio u zvaničan dokument.

Dokument potvrđuje veliko interesovanje koje vlada u Srbiji za titulu Evropske prestonice kulture i rešenost da Beograd to zvanično bude 2020. godine, a brojne aktivnosti Organizacionog odbora zaduženog za pripremu kandidature u prethodnom periodu prepoznate su širom Evrope. Upravo objavljeni dokument Evropske komisije, u kome su učestvovale 34 zemlje, direktno utiče na formiranje nove odluke Evrope koja će definisati pravila projekta i buduće titulare Evropske prestonice kulture posle 2019. godine. (Beoinfo)