Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Gradska obilaznica stiže do Bubanj potoka 2013. godine

Gradska obilaznica stiže do Bubanj potoka 2013. godine

Obilaznica oko Beograda, kao najvažniji uslov za izmeštanje teretnog saobraćaja iz centra grada i sa mosta Gazela, biće završena 2013. godine, najavio je Zoran Drobnjak, direktor JP „Putevi Srbije“.

Do aprila sledeće godine biće urađena petlja Batajnica, zatim put od Batajnice do Dobanovaca. Plan je i da se završi sektor B5, od Orlovače do tunela Straževica, koji u sebi ima tri mosta. Obilaznica do Bubanj potoka biće završena 2013. godine, a o njenom produžetku do Pančeva za sada nema jasnih planova – kaže Drobnjak.

Inače, juče su predstavnici beogradskih medija obišli gradilišta na obilaznom putu oko grada, a stekao se utisak da se najozbiljnije radi na delu u blizini tunela Straževica, kao i u sektoru 5 (od Orlovače do Avalskog puta). Ovde treba napraviti tri mosta, dužine od po nekoliko stotina metara, ali i da se uradi završetak petlje Orlovača, kao i tunel „Straževica“, u kojoj treba da se uradi kompletna desna tunelska cev dužine 754 metra.

Do sada je u ovaj put uloženo više od 100 miliona evra, a da pritom ni na jednom njegovom delu ne postoji pun profil autoputa, koji je deo projekta. Obilaznica je počela da se gradi pre gotovo dve decenije. Novembra 2008. godine otvoren je deo ovog puta, od Ostružnice do Orlovače, dok je u međuvremenu zamenjen samo asfalt između Orlovače i Bubanj potoka (Kružni put) i u rad pušten rekonstruisani tunel „Stara Straževica“.

Predviđeno je da obilaznica oko Beograda bude duga 47,4 kilometra, a do danas urađeno je nešto više od polovine. Za izgradnju kompletne obilaznice, prema ranijim najavama, biće ukupno izdvojeno 360 miliona evra, od čega je EIB obezbedila kredite od 180 miliona.

Vozačima koji su u poslednjih nekoliko nedelja trpeli gužve od naplatne rampe Bubanj potok ka gradu i pitali se ‘šta se sad radi’, odgovor je da je u toku zamena asfalta na autoputu. „Autoput kroz Beograd će ove godine biti završen, ali ne u potpunosti. Ostaće samo deo koji će se raditi od petlje kod Hitne pomoći do Autokomande, gde je i najgušći saobraćaj“, kaže direktor JP „Putevi Srbije“. (24 sata)