Naslovna » Izlasci » Izložbe » Instalacija „Blue Print“ Dušice Dražić
"Blue Print" Dušice Dražić
"Blue Print" Dušice Dražić

Instalacija „Blue Print“ Dušice Dražić

U Likovnoj galeriji KCB (Knez Mihailova 6), od 17. avgusta (20.00) do 1. septembra, biće predstavljena instalacija „Blue Print“ Dušice Dražić.

Rad problematizuje savremene promene u urbanom tkivu grada, istovremeno u kontekstu kolektivnog i individulanog sećanja i uloge mesta u definisanju identiteta pojedinca i lokalnih zajednica

Umetnica pokušava da problem transformacije i nestajanja starih beogradskih naselja ne stavi samo u kontekst savremenih društveno-ekonomskih promena, već i da ukaže na koji način promene u urbanom tkivu grada utiču na pojedinca i njegovu vezu sa gradom u kojem živi. Rekonstruišući u galeriji trenutak nestanka/rušenja jedne tipične porodične kuće u jednom od beogradskih naselja, Dušica Dražić pokušava da u vremenu i prostoru uhvati trenutak promene, trenutak kad stara kuća nestaje a na njenom mestu ostaje samo prazno mesto.

– Prenoseći u galeriju šut, ostatke porušene kuće, kojim prekriva celi prostor galerije, ona primorava posetioce da hodaju po ostacima nekadašnjeg privatnog, ličnog prostora. Na taj način konstruiše privremeno „arheološko“ nalazište, u kom možemo naći, iskopati ostatke i tragove života nekadašnjih „ukućana“ – kaže istoričarka umetnosti Slavica Radišić.

U subotu, 20. avgusta od 19.00 u prostoru Likovne galerije biće održana diskusija u okviru projekta „Umetnik kao publika“, čiji je autor Boba Mirjana Stojadinović. (DuB)