Naslovna » Izlasci » Festivali » Muzički program Dunavfesta

Muzički program Dunavfesta

U okviru Dunavfesta, novopokrenute manifestacije u Beogradu koja će biti održan od 1. do 9. septembra, pažnju skreće bogat muzički program koji, u skladu sa nazivom festivala ima međunarodni karakter.

U Barutani će gostovati tri sastava iz tri zemlje, svaki sa različitim pristupom muzičkoj tradiciji i inovaciji. Ulaz će biti besplatan.

Koncert švedskog kvinteta Mats Gustafsson’s Swedish Azz planiran je za 5. septembar. Publika će čuti džez standarde nastale u Švedskoj tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Tamošnja scena bila je pod uticajem američkog džeza, ali uz važan dodatak švedskog jezika, folk muzike i drugih specifičnosti. Kvintet čine vrhunski improvizatori, a predvodi ih saksofonista Matsza džabe Gustafson, jedan od najpoznatijih švedskih džezera.

Virtuoz Edin Karamazov premijerno će izvesti sa Katarinom Jovanović „Ostrvo“ u Multifunkcionalnoj sali Kule Nebojša, 6. i 7. septembra od 19.30.  Romsku muziku izvodiće 8. septembra (20.00) Gipsy Cymbalom Band iz Mađarske. Majstor cimbala Kalman Balogh više od petnaest godina sa ovom grupom promoviše po regionu romsku muziku. Sa ovim sastavom već godinu dana sviraju kao gosti na koncertima u Mađarskoj Lajko Felix i Marko Marković.

Dunavfest će zatvoriti 9. septembra Boris Kovač & La Campanella. Kvintet je od 2004. godine nastupao na dunavskim festivalima širom Evrope, a ovoga puta predstaviće „energiju roka, slobodu džeza i miris world muzike“ i pesme sa novog albuma koji će uskoro biti objavljen. Za kraj festivala, još dva koncerta: u Kuli Nebojša, 10. septembra (19.30) sviraće Gudači sv. Đorđa, a 11. septembra (18.00) po drugi put biće izvedeno muzičko scensko delo u režiji Nebojše Bradića „Poslednja plovidba“. Poslednji koncert će biti na brodu, koji polazi ispred restorana „Venecija“ u Zemunu.  (DuB)