Naslovna » Izlasci » Izložbe » Nesvrstani – od Beograda do Beograda

Nesvrstani – od Beograda do Beograda

Od 3. septembra (14.30) do 2. oktobra u Muzeju 25. maj (Botićeva 6) biće otvorena izložba „Nesvrstani – od Beograda do Beograda“.

Postavku organizuje Muzej istorije Jugoslavije povodom pedesetogodošnjice prvog Samita nesvrstanih održanog u Beogradu. Biće izloženi eksponati iz zemalja učesnica Prve konferencije i onih koje su bile domaćini narednih konferencija, kao i plakete Prve i Pete konferencije i zlatnik i srebrnjak izdati povodom Šeste konferencije. Izložbu će otvoriti ministar kulture Predrag Marković.

Izloženo je 32 eksponata od kojih po vrednosti neki spadaju u kulturna dobra zemalja iz kojih potiču (bronzana statua boga Ozirisa, iz 6. veka p. n. e, iz perioda poznog egipatskog carstva, poklon predsednika UAR Anvara el Sadata), neki u savremene dekorativne predmete izrađene tradicionalnim tehnikama ili inspirisane istorijom i tradicijom (pribor za pisanje od slonovače i zlata, poklon predsednika Vrhovnog vojnog saveta Sudana, generala Ibrahima Abuda), a deo su prigodni pokloni koji predstavljaju spoj savremenog dizajna i izvornih motiva i tehnika izrade sa prevashodnim ciljem da se istakne posveta ili simbol darodavca (srebrna kutija za cigarete, poklon etiopskog cara Hajla Selasija).

Pre otvaranja izložbe biće otkriven zidni reljef koji prikazuje Titova putovanja. Reljef je deo autentičnog izgleda Muzeja 25. maj, a od 2007. je pokriven zidom zbog potreba izložbene aktivnosti. Nakon što je u februaru otkrivena zidna slika Raula Goldonija publici će postati dostupno i ovo delo. (DuB)

[box_dark]Nesvrstavanje je predstavljalo višedecenijski fenomen neraskidivo vezan sa sudbinom socijalističke Jugoslavije, a Josip Broz Tito je imao ključnu ulogu u stvaranju pokreta i njegovoj unutrašnjoj dinamici. Nastojeći da učvrsti ulogu Jugoslavije kao jednog od osnivača pokreta, provodio je ogroman deo vremena ostvarujući kontakte sa državnicima iz zemalja-članica koji su mu – u protokolarnoj razmeni poklona na najvišem državnom nivou – darovali gotovo sve izložene eksponate.[/box_dark]

 

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.