Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Od jeseni sa psima u gradski prevoz, hotele, kafiće?

Od jeseni sa psima u gradski prevoz, hotele, kafiće?

Vlasnici kućnih ljubimaca u Beogradu moći će da uvode svoje mezimce u gradski prevoz, kafiće, hotele i prodavnice, ukoliko na sednici gradske skupštine u septembru bude usvojena nova odluka o držanju domaćih životinja.

Nacrt nove odluke predviđa da se kućnim ljubimcima dozvoli ulaz u kafiće, prodavnice i hotele, koji će na vidnom mestu biti označeni kao objekti u koje je dopušteno ući sa psom, rečeno je Tanjugu u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

Odlukom nije predviđeno da psi i druge životinje mogu da ulaze u objekte gradske i državne uprave, bolnice, verske i sportske objekte, kao ni u objekte u kojima se proizvodi i prerađuje hrana. Što se tiče gradskog prevoza, pokrenuta je inicijativa za izmenu Odluke o javnom gradskom prevozu, kojom će se omogućiti da „mali psi“, do 40 centimetara visine, mogu da budu „redovni putnici“. Uslov za vožnju je da ljubimci budu u specijalnim „transporterima“ za prenos životinja.

Nacrt nove odluke još je u fazi izrade, tako da u Sekretarijatu nisu mogli da govore o konačnim rešenjima za prevoz ljubimaca, kao ni o eventualnoj naknadi koju bi vlasnici plaćali za njihov prevoz. Cilj donošenja nove odluke je usaglašavanje sa Zakonom o veterinarstvu iz 2006. godine i Zakonom o dobrobiti životinja iz 2009. godine, kao i liberalizacija držanja kućnih ljubimaca, uz pooštravanje kazni za neodgvorne vlasnike, koji će tačno znati svoje obaveze.

Sadašnja odluka o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Beograda datira od 1996. godine i propisuje da se psi i mačke mogu držati u stanovima i dvorištima porodičnih stambenih zgrada, a golubovi i pčele u posebno ograđenom prostoru u dvorištima. Na teritoriji opština Vračar, Savski venac i Stari grad ne mogu se držati kopitari, papkari, pernata živina i kunići, dok za stanovnike ostalih beogradskih opština postoje propisi o uslovima držanja domaćih životinja.

Prema sadašnjoj odluci, zabranjuje se Beograđanima da čuvaju i vode pse rase „pit bul terijer“, dok sustanari moraju da se slažu oko toga da li će u njihovom domu rasti pas ili mačka. Uvođenje pasa i mačaka u javne prostorije i vozila javnog saobraćaja, javna kupališta i šetališta ili na druga javna mesta na kojima se okuplja veliki broj građana je zabranjeno, a kazne za neodgovorne vlasnike kreću se do 500 do 5.000 dinara. Gradske vlasti očekuju da će se novom odlukom povećati odgovornost vlasnika kućnih ljubimaca, kao i da će se životinjama obezbedi zdrav i normalan život.

(Bizlife.rs; foto: Maggie Smith / FreeDigitalPhotos.net)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.