Naslovna » Izlasci » Sport » Planinari „Železničara“ osvojili Materhorn

Planinari „Železničara“ osvojili Materhorn

Ekspedicija Planinarskog društva „Železničar“ iz Novog Beograda uspela je prošlog vikenda da osvoji vrh Materhorn (4.478 m), san svakog planinara alpiniste.

U ekipi koja je na vrhu razvila zastavu „Železničara“ bili su Radmilo Marić, Nikola Radojević i Bojan Dulejan. Time su potvrdili prošlogodišnji uspeh kada su se popeli i na Mon Blan. Radmilo Marić i Nikola Radojević su iskusni planinari i predavači u školi visokogorstva koju već deset godina, svake zime organizuje PSD „Železničar“ tako da se u njoj obučilo više od sto planinara, visokogoraca.

Materhorn je planina koja traži maksimum fizičke i mentalne snage. Uspon na vrh je izuzetno zahtevan, a naročito je opasan silazak jer tada već sustiže umor, a euforično raspoloženje posle osvojenog vrha dovodi do pada koncentracije.

Iako mnogi to ne znaju, vrh Materhorn svima je dobro poznat. To je šiljasti vrh sa logoa „Toblerona“ čokolada i jedan od simbola Alpa, po mnogima i planine uopšte, san svakog alpiniste i inspiracija mnogih umetnika. Geografski pripada masivu Peninskih Alpa, prostire se duž granice Italije i Francuske, sa vrhom na visini od 4.478 metara.

Za Materhorn je vezana i crna statistika jer je najsmrtonosniji vrhu u Alpima, na kome je od prvog pokušaja uspona 1861. do danas poginulo više od 500 alpinista. (NBg info)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.